Estats Units inicia una posible etapa de recuperació

FED de Chicago

El President de la FED a Chicago, va preveure que aquest any el PIB pot créixer entre un 3% i un 3,5%.

La recessió econòmica que va viure Estats Units des de desembre de 2007 ja va acabar, i des de finals de l’any passat va començar percebre una etapa inicial de recuperació. El president de la Reserva Federal, FED, de Chicago, Charles Evans, va dir el següent: “en un sentit tècnic, ha acabat la recessió”, la més prolongada i profunda des de la Gran Depressió.

En un discurs a l’Estat d’Iowa, Evans va reconèixer que l’índex d’atur continua sent “molt elevat”, però va afegir que els indicadors més amplis de l’economia nord-americana mostren que aquesta es troba en els primers passos de la reactivació.

L’índex d’atur es va mantenir en el 10% el desembre de 2009, un mes en què l’economia va tenir una pèrdua de 85.000 llocs de treball. No obstant això, va anotar Evans, el Producte Intern Brut, PIB, va créixer 2,2% el tercer trimestre de 2009, després de contreure durant quatre trimestres consecutius.

L’executiu va indicar que el ritme de creixement econòmic va semblar accelerar en el quart trimestre de 2009 i va calcular que el PIB creixerà entre un 3% i 3,5% en tot 2010, al temps que “l’atur probablement baixarà només de manera modesta”.

La temporada de vendes de cap d’any va ser millor que la de 2008, però va estar encara per sota dels resultats de 2007, segons va indicar l’anomenat ‘llibre beix’, en el qual els diferents districtes de la Reserva Federal donen compte del que es percep en les seves àrees.

Deu de les dotze regions de la FED, als Estats Units, van reportar “un augment de l’activitat o millora de les condicions”, mentre que les altres dues, Filadèlfia i Richmond, van descriure les condicions econòmiques com mixtes. En el sondeig anterior de la FED, difós a principis de desembre, vuit regions van dir que l’activitat econòmica va augmentar o que les condicions van millorar, mentre que quatre van informar que les condicions van canviar poc o van ser mixtes.

El document de la FED anomenat ‘llibre beix’ diu que si bé l’activitat econòmica està a un nivell baix, les condicions han seguit millorant modestament.

Reaccions

La Reserva Federal ha mantingut des del desembre de 2008 a menys del 0,25% la taxa d’interès de referència als Estats Units, i el Comitè, en les seves reunions més recents, va reiterar que mantindrà aquesta política monetària per un període extens. Les mesures d’emergència adoptades des de finals de 2007 han inundat els mercats amb diners per sustentar el sistema financer i reactivar l’economia, però podrien suposar un risc d’una inflació ràpida si s’accelera l’activitat econòmica. Evans confia que la política monetària mantindrà la inflació dins d’un 2%, a mig termini “. Tenint en compte l’actual debilitat de l’economia, creu que la inflació que exclou preus d’aliments i energia seria de 1,75% el 2012, quedant dins de les pautes que la FED considera acceptables per a l’estabilitat dels preus.

El repte de l’ocupació

La recuperació econòmica s’ha estès a més zones dels Estats Units, però no ha fomentat encara la creació d’ocupació, va indicar la Reserva Federal en un nou sondeig. La FED va dir que encara que “l’activitat econòmica continua sent molt baixa, les condicions han millorat modestament”. Tanmateix, la FED va destacar que “les condicions del mercat laboral continuen sent toves” en gairebé totes les dotze regions de la FED en començar el nou any.

El sondeig va posar de relleu la feblesa de la recuperació econòmica, fins i tot a mesura que creix l’economia i s’estén la recuperació geogràfica, més de 15 milions de persones continuen aturades. El Govern va reportar que les empreses van retallar més de 85.000 llocs de treball el desembre passat. El nivell d’atur es va mantenir igual, en 10%, només perquè més de mig milió de persones van abandonar la seva recerca de feina i van deixar el mercat laboral. Si no haguessin renunciat a treballar, el nivell d’atur s’hagués disparat al 10,4%, van dir els analistes.

La FED va descriure un panorama econòmic que creix a una velocitat modesta, no explosiva.Per a que baixi el nivell d’atur, però, l’economia ha de créixer de forma robusta.

En poques paraules

“La inflació subjacent (que exclou preus d’aliments i energia) seria de tot just 1,75% el 2012, que forma part de les pautes que la Reserva considera acceptables per a l’estabilitat dels preus.”

Charles Evans, President de la FED de Chicago.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS