Alemanya cau un 5%

Alemanya, la principal economia d’Europa en quant a PIB nominal (per sobre França)  va obtenir una forta mala notícia, ja que durant l’any 2009 el seu PIB es contrau un 5%.  Suposa la primera contracció de l’economia des de fa 5 anys i la caiguda més severa des de la fi de la segona guerra mundial, segons les dades publicades pel Sr. Rodereich Egeler, president de l’Oficina d’Estadístiques d’Alemanya, amb seu central a Wiesbaden.

Sr. Rodereich Egeler, president de l'Oficina d'Estadístiques d'Alemanya

Recordem que aquesta economia va experimentar un lleuger increment el tercer trimestre i tot hi que les expectatives fetes pel Govern i molts experts per al quart trimestre eren desfavorables, aquestes s’han vist sorpreses per l’enorme caiguda.

S’especula que la principal magnitud que ha afectat a aquesta brusca caiguda del PIB el 2009 ha estat el descens de les inversions (un 20%) i les exportacions (un 14,7%), ja que per a Alemanya aquestes últimes són fonamentals. . Tot i que també s’han vist afectades les importacions, amb un descens del 8,9%.

Dèficit Públic i incompliment del pacte d’estabilitat

Les finances públiques també se’n recent d’aquest descens i durant el 2009 el país ha tingut un dèficit públic del 3,2% del PIB (77.000 milions d’Euros), amb lo qual, incompleix el pacte d’estabilitat al que recordem que tots els països europeus s’havien compromès. Entre els anys 2002 i 2005, la Comissió Europea ja va obrir un expedient sancionador a Alemanya per incomplir aquest pacte d’estar amb un dèficit menor al 3,0% durant dos anys seguits. Amb aquest dèficit públic, l’administració de la cancellera Angela Merkel, ja han anunciat mesures com una retallada pressupostària de 30.000 milions d’Euros.

Concretament els ingressos de l’estat el 2009 han caigut un 2,2% i les despeses han augmentat un 5,0%, principalment focalitzats en forma d’estímuls per a l’economia.

No obstant aquestes males dades, el govern preveu un modest creixement del 1,5% el 2010. Recordem que durant el 2008 Alemanya havia crescut un 1,3%.

Històricament, l’última gran caiguda que havia patit el país, va ser durant la crisi del petroli de 1975. En aquell llavors, l’Alemanya Occidental va caure un 0,9%.

El mercat laboral

Sr. Rainer Brüderle, ministre d'economia alemany (FDP)

El Sr. Rainer Brüderle, ministre d’Economia, ja s’ha mostrat esperançat per al 2010 i sobretot per al “robust” mercat laboral alemany, el qual ha patit la crisi, però en menor mesura del que s’esperava, ja que durant el 2009 la taxa d’atur ha augmentat en 155.000 persones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS