El nou ministre d’Economia japonés proposa un nou pla d’estímul

Naoto Kan, nou ministre d'economia japonés

El nou ministre d’economia japonés, Naoto Kan, nomenat el 7 de gener, va indicar que el Japó ha donat signes de recuperació, però que la situació és feble i persisteixen els riscos derivats de la deflació i un fort atur.

Està previst que el Govern presenti aquest dijous al Parlament el seu projecte de pressupost per l’any fiscal 2010, que començarà l’abril proper i supera els 92,3 bilions de iens (701.000 milions d’euros), el més gran de la història del Japó.

Aquest pressupost inclou un nou pla d’estímul dotat amb 7,2 bilions de iens (55.022 milions d’euros), que inclou mesures destinades a donar suport a les petites i mitjanes empreses entre d’altres. De tota manera, el pla genera cert recel, degut a l’enorme endeutament que ja arrossega l’economia japonesa.

Hem de dir, però que es creu que és una mesura electoralista per part del govern, ja que el gabinet del primer ministre Yukio Hatoyama s’enfronta a un decreixent suport popular, confirmat avui per enquestes que també revelen un fort rebuig al secretari general del governant Partit Democràtic del Japó (PDJ), Ichiro Ozawa, després d’un escàndol financer .

Es creu que en un futur proper hi haurà fortes tensions entre el nou ministre, Naoto Kan, i el Banc del Japó, degut a que Naoto vol que el Banc Central del país flexibilitzi més la seva política monetària.

El sector de l’automòvil al Japó

Les vendes de cotxes a Japó cauen en 2009 però s’entreveu la recuperació. El sector espera una recuperació en aquest nou any gràcies a l’empenta dels eficients híbrids, després que el nombre de vehicles venuts durant 2009 es situés en 2,92 milions, la primera caiguda per sota de la marca dels tres milions des de fa 38 anys.

La contracció del mercat japonès de vehicles va ser menor a la que esperava el sector com a conseqüència de la crisi econòmica global, que es va agreujar en l’últim trimestre de 2008 i va enfonsar el consum en la segona economia mundial.

Xina podria desbancar al Japó
Xina podria ocupar el lloc del Japó com la segona potència econòmica si aconsegueix mantenir el mateix nivell de creixement que el 2009, que va ser del 8’7%. Xina ha complert els seus objectius tot i que els analistes i alerten dels perills que pot portar una incipient bombolla immobiliària i un creixement desequilibrat i centrat en molts casos en les oligarquies governants.

Mentre la meitat del món coixeja, l’economia xinesa va créixer gairebé un 9% el 2009. Amb aquestes dades Pequín certifica que han superat oficialment el crac financer global, que d’altra banda, en realitat només li va colpejar el primer trimestre de l’any passat, i de forma moderada. Les previsions de l’Executiu de Hun Jintao per a 2010 no contemplen altra cosa que un ascens imparable del seu mercat, que podria convertir-se en breu en la segona economia mundial desbancant al Japó. Sempre que sigui capaç d’evitar els perills que comporta la bonança.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS