La Xina i l’Índia incrementen el seu poder en el sector bancari mundial

No acaba d’haver-hi un consens en afirmar si a mesura que les polítiques econòmiques engegades aquests darrers dos anys han contribuït a que el sector bancari comenci a recuperar el dinamisme que s’espera d’ell com a element essencial de l’activitat econòmica, o bé si és gràcies a aquest últim fet que l’economia mundial comença a mostrar signes de millora. En tot cas, sigui quina sigui la relació de causalitat, el sector bancari és clau en el sistema actual i és indispensable per un correcte funcionament. En aquest sentit, la companyia Brand Finance publica anualment un índex de valoració dels 500 bancs amb més pes a nivell mundial. Aquest indicador, diferent a la capitalització dels bancs al mercat, combina el càlcul del valor actual net del capital bancari amb l’estimació del valor de la propietat intel·lectual.

La publicació del Top500 d’aquest 2009 que acaba de finalitzar mostra com al llarg de l’any el sector bancari ha mostrat importants signes de recuperació. Actualment el valor total del indicador està estimat en 716 milers de milions de dòlars, fet que representa un increment del 49% comparat amb 2008, any en que la recessió va ser més profunda. En canvi, aquest augment es queda en un 4% si es compara amb el 2007, abans que esclatés la crisi. Mentre que la primera posició la segueix ocupant per tercer any consecutiu el banc coreà HSBC, destaca molt l’augment relatiu del poder dels bancs xinesos i, sobretot, dels de l’Índia, tot i que aquest darrer país no ocupi encara les primeres posicions ni els seus bancs estiguin excessivament presents la resta del món.

Pel que fa als bancs xinesos, aquests han consolidat el seu lideratge asiàtic per damunt dels altres bancs del continent, a excepció feta del HSBC; la gran majoria dels 10 principals bancs d’Àsia estan situats a la Xina. En canvi, els bancs indis han mostrat els millors símptomes de recuperació de competitivitat, ja que el seu valor de marca ha set el que en general més ha augmentat. Ja són 20 els bancs representats a la llista, amb un valor acumulat de 13.000 milions de dòlars, mentre que al 2007 n’eren tan sols 6. El valor dels bancs que ja estaven representats a la llista de l’any passat és un 130% superior que al 2008, essent aquest l’augment més elevat i que posiciona el país com un actor clau del sistema bancari mundial. Els dos màxims exponents del país són el Banc Estatal de l’Índia (SBI en les sigles en anglès) i ICICI Bank.

Evolució del sector a la resta del món

Fora del continent asiàtic, destaca també que a Europa hi ha signes de forta recuperació del sector financer, tal com demostra el fet que mantenen el seu lideratge pel que fa a nombre de bancs representats a la llista, amb 197, tot i que aquest marge s’escurça en comparació als mercats emergents ja que el percentatge d’increment ha set menor. D’altra banda, els que pitjor comportament han mostrat aquest 2009 són el sector tant d’Amèrica del nord com del sud.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS