La Xina denuncia les polítiques anti-dumping de la Unió Europea
En temps de recessió, les importacions sempre estan en el punt de mira de les polítiques de recuperació econòmica ja que sempre s’han considerat negatives per la bona marxa del país.
Això és el que està experimentant la Xina, qui desprès de 9 anys com a membre de ple dret de l’Organització Mundial del Comerç (hi va entrar al 2001), ja s’ha convertit en la principal potència exportadora del món tot sobrepassant a Alemanya.
El gegant asiàtic veu com, sigui per la crisi o per altres motius, altres potències econòmiques mundials, sobretot la Unió Europea, estan mostrant resistència a acceptar aquest fet tot imposant mesures més aviat de caire proteccionista.
L’argument és que hi ha sospites que la Xina està duent a terme el que es coneix com “dumping”, és a dir, vendre productes a un altre país a un preu per sota del cost (gràcies a exempció d’impostos a les empreses exportadores, a ajuts a tipus d’interès preferencial o a subsidis directes del govern) que acaba per perjudicar l’entramat productiu autòcton. Aquest tipus de mesures estan prohibides per l’Organització Mundial del Comerç i permet sancionar-ho per part del país perjudicat.
En aquest sentit, la Unió Europea ha renovat recentment les mesures anti-dumping que va posar en marxa al 2006 a l’exportació de calçat provinent de Xina per suposades pràctiques comercials il·legals, de manera similar a com ho van fer els Estats Units a finals d’any passat amb la indústria dels pneumàtics.
Aquestes mesures es tradueixen a la pràctica en un aranzel del 16.5% sobre el preu de venda a Europa. La Xina ha respost titllant de “proteccionistes” aquestes mesures.
Ara la Xina ha passat a l’acció, tal com han anunciat des de Beijing. Han presentat queixa davant l’OMC i han denunciat a la Unió Europea per desenvolupar pràctiques proteccionistes, també prohibides per l’organització per anar en contra del lliure comerç.
Des de la Unió Europea ja han avisat que lluitaran per guanyar el cas, donat que “ les polítiques antidumping aplicades no estan relacionades amb el proteccionisme, sinó en lluitar contra el comerç injust”; per això, ha de demostrar que el calçat xinès s’està venent a un preu inferior al seu cost de producció. Els analistes, però, ja han avisat que la Xina té possibilitats de guanyar aquest cas davant l’OMC.
Els Estats Units també intenten influir en la política comercial xinesa
Mentrestant, fonts del govern xinès ja han donat resposta a les pressions provinents de la Casa Blanca per a una eventual apreciació de la moneda xinesa, el yuan (també anomenat reminbi): s’han mantingut ferms en la seva intenció de mantenir aquest status quo monetari actual i no modificar la cotització de la divisa.
Segons analistes econòmics dels Estats Units, la baixa cotització del yuan és un dels principals factors que expliquen el dèficit comercial que el país té amb Xina, és a dir, que les exportacions xineses a Estats Units siguin tan superiors a les exportacions nord-americanes a la Xina.
Els Estats Units, conscients que a més del dèficit fiscal, un dels principals problemes a resoldre és el dèficit comercial, intenten que a través d’un yuan més fort deixin d’entrar tants productes xinesos al seu país.
Per la seva part, els empresaris xinesos gaudeixen d’un yuan molt devaluat i sota un tipus de canvi fix, fet que els permet tenir total seguretat dins el mercat global i aguantar millor la crisis econòmica.
One Response to “La Xina denuncia les polítiques anti-dumping de la Unió Europea”
[…] les crítiques provinents dels socis comercials de la Xina, especialment des dels Estats Units, tal com ja vam analitzar fa unes setmanes a Ekonomicus. Mantenir un tipus de canvi infravalorat durant una època de recessió mundial certament beneficia […]