Portugal veurà augmentat el seu Dèficit Públic

José Sócrates, Primer Ministre de Portugal

Els partits de l’oposició a Portugal, tant de dreta com d’esquerra, en contra els vots de l’executiu socialista del primer ministre José Sócrates, fan augmentar la despesa pública.

Així mateix, els partits de l’oposició rebutjaren el pla d’austeritat del debilitat primer ministre, amb127 vots a favor i només 87 en contra, segons el diari lusità “Diario Economico”.

Recordem que el Sr. Sócrates ja ha advertit que aquesta mesura comportarà segurament un augment del dèficit pressupostari a Portugal, el qual és del 9,3% del PIB actualment. S’havia previst de reduir-lo fins al 8,3% aquest 2010, però amb l’aprovació de la nova legislació, serà bastant difícil de cumplir.

Concretament, ja s’especula que l’augment de la despesa serà per a les partides destinades a les illes Aҫores i Madeira. Ja hi ha hagut algunes disputes entre partits, ja que precisament Madeira està regida per principal partit de l’oposició, el Social Demòcrata (PSD), i les Açores estan governades pel Partit Socialista del primer ministre.

A la vegada, el primer ministre es veu atrapat entre l’oposició que li gira l’esquena i els mercats que aquests dies estàn castigant el país, per la incertesa dels comptes públics. En concret el diferncial entre el “bund” alemany i el bo portuguès ha arribat a la xifra històrica de 174 punts básics, és a dir, un 1,74%, fet que posa de relleu que els inversors no se’n refien de la capacitat de pagament de l’economia portuguesa.

No obstant, el president portugès Cavaco Silva té encara l’oportunitat de vetar la legislació promoguda per augmentar la despesa.

Disminució de la despesa

Per a contrarestar les mesures de l’oposició d’augment de la despesa pública, el govern ja ha anunciat mesures en sentit oposat per disminuir el dèficit pressupostari, com disminució del nombre de funcionaris i congelació de salaris de molts d’ells.

L’anunci d’aquestes mesures ja ha provocat manifestacions per part de milers de funcionaris al centre de Lisboa.

Tot i tenir a més un atur record del 10%, el Sr. Sócrates ja ha anunciat que no apujarà els impostos als contribuents.

La caiguda de la borsa portuguesa

Recordem que tal i com varem comentar en el nostre article del passat 4 de febrer, el Comisari Europeu d’Afers Econòmics, Joaquín Almunia, ja va advertir dels problemes que afectaven a aquest país. Fet que s’especula que provocà el dijous la caiguda de la borsa portuguesa de gairebé un 5%.

2 Responses to “Portugal veurà augmentat el seu Dèficit Públic”

  1. Àngel López Peiró

    Sincerament, no entenc que a Portugal hi pugui haver polítics que no donin suport a una reducció de la despesa pública ( a l’igual que Zapatero que no va veure la llum fins que va tornar de Davos escaldat) amb l’alt nivell de defícit públic que tenen, similar al d’ Espanya. S’ha de ser curt de gambals!

    Respon
    • kapos1

      Bé, en realitat no és tan estrany que hi hagi partits polítics que en comptes d’optar per una disminució de la despesa pública prefereixin augmentar-la. És la típica política keynesiana en que, de fet, molts països europeus s’han basat per començar a sortir de la crisi. En aquesta política, es suposa que és l’Estat qui “tiri del carro”, és a dir, realitzi obra pública per disminuir l’atur, transferències a sectors claus de l’economia per a canalitzar les inversions privades, o bé mantingui les prestacions socials altes per mantenir un mínim consum de la gent. La reducció de les despeses públiques en temps de crisis respon, en canvi, a evitar les ineficències que la despesa pública pugui causar en l’economia, com per exemple, acaparar recursos (endeutament o estalvis privats via bons i prèstecs) que podrien ser canalitzades a les empreses privades.

      El que s’ha de reconèixer és que la persecució de l’equilibri pressupostari és una mesura excessivament dogmàtica i rígida, que respon més a posicions teòriques que a la realitat de la recessió del país.

      Com sempre, cal trobar l’equilibri no en el pressupost, sinó en la despesa.

      R. Ekonomicus

      Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS