Punt d’inflexió per a les economies bàltiques

Les tres economies bàltiques, Letònia, Estònia i Lituània, sembla que estan en un punt d’inflexió.

Els últims anys, Lituània ha patit l’efecte d’una bombolla especulativa i quan aquesta va explotar, l’estat va haver d’incórrer en mesures de política monetària expansiva i endeutar-se. Com a conseqüència d’aquest endeutament, però a diferencia d’altres casos, sembla que el govern lituà ha sabut basquejar la situació, convèncer els mercats financers i col·locar el seu deute. És per això que no ha fet falta la intervenció del FMI.

En general, les tres economies han optat per polítiques econòmiques semblants amb reducció de la despesa pública i no un augment d’ingressos. Així doncs, en general hi ha hagut retallades de prestacions socials i salarials de fins al 10 – 20%.

Es preveu un creixement per aquest any 2010 del 1% per a Letònia i Lituània i del 3% per a Estònia, a diferència del 2009 en que han patit una greu recessió. De tota manera, el Sr. Marje Josing de l’Estonian Market Research Institut, és bastant escèptic en quant al creixement d’Estonia ja que apuntava avui mateix en una entrevista a un diari local la gran dependència de l’economia estona pel que fa a l’exterior i sobretot la por de l’economia nacional a la possible entrada a l’euro l’any 2011.

La trobada a Helsinki

Recordem a més, que el passat 10 de Febrer es va celebrar a Helsinki una trobada amb els 9 països que voregen el Mar Bàltic: Rússia, Finlàndia, Suècia, Dinamarca, Estonia Letònia, Lituània, Polònia i Alemanya. L’objectiu de la trobada era posar en comú idees per salvar un dels mars més contaminats del planeta. El principal problema al que s’enfronten és l’enorme tràfic de vaixells mercants que té el Mar i que origina tones i tones de residus cada any.

Tot i això, ja s’especula que la trobada era una simple excusa per al primer ministre rus, Vladimir Putin d’acabar de concretar els detalls del nou gasoducte del Mar del Nord que té previst començar a construir Rússia aquest any i que hauria de proveir a molts països europeus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS