Estats Units puja els “tipus d’interès d’emergència”

Tal i com varem preveure en el nostre article del passat dia 15 de febrer, la Reserva Federal (FED) nord-americana  ha augmentat el tipus d’interès dels seus préstecs a la banca comercial que li fan falta fons d’emergència, concretament un 0,25% fins a situar-lo en un 0,75%. Recordem que la FED no puja tipus des del 2007. Aquests tipus, però, s’han de diferenciar del tipus d’interès directriu que té actualment la FED i que oscil·la entre el 0 i el 0,25%.

Sembla ser per tant, que de moment a Estats Units el preu del diner (definició del tipus d’interès per a molts) pujarà i que per tant el “diner fàcil” té els dies comptats. Són molts els factors que han influït a aquesta decisió: la recuperació econòmica del país, la taxa d’inflació i altres. Si es dóna un cop d’ull a la recuperació econòmica d’Estats Units, ens trobarem amb un creixement del Producte Interior Brut (PIB) per als dos últims trimestres: 2,2 i 5,7% (dades anualitzades). Pel que fa a les vendes al menor també anoten una lleu millora els darrers mesos del 2009: 2,5 i 5,4%. Bé, això significa que sembla que l’economia nord-americana es recupera, si més no els darrers mesos del passat any.

Ara bé, com sol passar, quan es barregen els components baixos tipus d’interès i creixement econòmic sol aparèixer la inflació. I aquest és un dels punts claus. A l’igual que l’augment de l’activitat econòmica, l’economia d’Obama està experimentant un creixement de l’índex de preus, concretament del 1,8, 2,7 i 2,6% per als últims trimestres de l’any passat.

Tipus d'interes interbancari i oficial d'EEUU per als últims anys. Font: OCDE

Personalment opino que hi ha també un altre factor important que ha influït en la decisió de la Reserva Federal i que a vegades s’oblida. Es tracta del tipus d’interès interbancari, és a dir, aquell tipus d’interès que fixen els bancs entre ells. Si s’observa el gràfic es veurà com degut a les successives baixades de tipus del banc central, els plans d’estímul i les expectatives generades, el tipus interbancari ha acabat per baixar fins a un 0,3%. Els bancs, al poder recórrer a altres bancs i no a la Reserva Federal han fet que el paper de la FED com a prestamista a bancs sobri i per tant comenci a retirar-se amb aquesta pujada de tipus.

El dòlar s’aprecia

El fet de que el tipus d’interès nord americà pugi i/o hi hagi expectatives de que en el futur pugi, fa que el dòlar sigui més atractiu i augmenti de valor, ja que aquest oferirà major rendibilitat que no pas altres monedes com ara l’euro. Així doncs, el dòlar ahir s’aprecià un 1% respecte l’euro i el tipus de canvi es fixa en 1Euro=1,344Dòlars.

El Sr. Dennis Lockhart, directiu de la FED, assenyalava que la mesura no reflexa “un enduriment de la política monetària ni és senyal de que un enduriment sigui imminent”. De la mateixa opinió era el Sr. William Dudley, president de la Reserva Federal de Nova York, el qual no li ha donat major importància a la mesura i indica que es tracta d’un petit pas. No obstant això, tothom és conscient que el canvi de tendència tot just acaba de començar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS