La vaga general a Grècia debilita al govern i obliga a posposar importants emissions de deute públic

Grècia continua el seu procés de desestabilització econòmica  a un ritme difícil de posar-hi fre. Justament aquest dimecres passat dia 24 de febrer, gran part del país es va aturar en vaga general i va prendre els carrers de les principals ciutats sota un clam unit: no a l’aplicació de les mesures d’austeritat a que es veu obligat el govern grec degut a la pressió internacional, sobretot del nucli econòmic europeu. I parlem de “gran part del país” perquè, segons enquestes publicades als mitjans de comunicació grecs i internacionals, més de la meitat dels grecs està a favor tan del govern de Papandreou com de les mesures aplicades fins el moment.

De totes maneres, les protestes de milers de persones han aparegut en una setmana molt poc oportuna pel Ministeri de finances que dirigeix Papaconstantinou. Sigui a causa del considerable malestar social, del continu augment dels interessos de l’assegurança d’impagament del deute grec (els credit default swaps, o CDS) o de l’amenaça de Standard&Poor’s de baixar la qualificació del deute públic grec, la notícia ha transcendit fronteres i ha afectat negativament a les expectatives que els inversors internacionals poguessin tenir de cara a Grècia.

Tan és així, que el govern s’ha vist obligat a posposar indefinidament la gira per Àsia i Estats Units que tenien previstos fer amb la intenció de reunir-se amb inversors clau (un roadshow, com s’anomenen aquest tipus d’actes en el món financer) i poder col·locar títols de deute públic grec per valor d’un 2.000 milions d’euros, emissió que ja vam comentar en un article anterior a Ekonomicus. En canvi, a Europa, gràcies a la retòrica política de grecs i alemanys, les perspectives encara són prou positives com per mantenir contactes amb inversors europeus, tot i que aquesta gira s’ha hagut de posposar també fins la setmana vinent per a que hi hagi temps de que els ànims temperamentals es calmin i per a que s’hi posi el propi ministre Papaconstantinou al capdavant; en definitiva, amb el mateix estil que la ministra espanyola Elena Salgado a Londres fa unes setmanes. A Europa s’espera que els mercats de capital adquireixin entre 3.000 i 5.000 milions d’euros en bons de l’Estat a 10 anys.

Aquesta serà, en definitiva, una prova de foc per intuir la credibilitat que tindrà Grècia a curt termini. Tal com es planteja, si la venda de bons és un èxit, significarà que hi ha expectatives als mercats europeus de que Grècia és capaç de solucionar els problemes econòmics (o al contrari, que en tot cas la Unió Europea durà a terme un rescat financer i tot acabarà bé dintre els seus límits). En canvi, si la col·locació de bons no segueix el ritme esperat, les pors financeres és faran més intenses i obligarà a Grècia i a la resta de països europeus a realitzar accions encara més fortes al respecte; en aquest cas, la fractura social podria arribar a límits encara per veure. En tot cas, en total el Ministeri de finances grec espera que al llarg de l’any pugui vendre bons per valor de 54.000 milions d’euros, xifra necessària per finançar les despeses actuals que no queden cobertes pels ingressos corrents; rere aquesta intenció hi ha l’amenaça de baixar la puntuació del deute públic grec.

Grècia no és l’únic país d’Europa en emetre títols de deute aquest març

És possible que Grècia trobi competència per captar les inversions, europees o globals, cap al deute públic. Països que també estan en el punt de mira crític com Espanya, Portugal o Irlanda tenen previst aquest mes de març emetre bons del Tresor. També països de solvència contrastada com França o Alemanya ho tenen previst; en aquest darrer cas, per valor d’uns 5.000 milions d’euros i a un tipus d’interès del 2.50%, mentre que en el cas de França són 8.000 milions.

4 Responses to “La vaga general a Grècia debilita al govern i obliga a posposar importants emissions de deute públic”

  1. R.Ekonomicus

    I per últim, una dada més per contribuir, o no, a la credibilitat econòmica europea, que desitgem que es mantingui. Publicat al Wall Street Journal:

    “As for the near future, supply pressure remains high. Citigroup Inc. calculates that gross government bond supply in the euro zone will reach €87 billion in March, 23% higher than the 2010 monthly average.”

    És a dir, en tot el mes de març, els 17 paísos amb euro emetran en conjunt 87.000 milions d’euros en deute públic!

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS