Síria s’està liberalitzant econòmicament
Síria es dirigeix d’una economia planificada a una economia de mercat. Ha anunciat noves mesures en el sector financer per promoure l’arribada d’inversions estrangeres.
A partir d’una llei del 4 de gener passat, els inversors estrangers poden adquirir fins al 60% (abans era un 49%) del capital d’un establiment bancari privat a Síria, segons el Sr. Adib Maiala, governador del Banc Central Siri.

Adib Maiala, governador del Banc Central Siri, amb una fotografia al fons del president de Síria, Bashar al-Assad
El fet de ser minoritari en el capital “constituïa un obstacle” per als inversors estrangers, per exemple els bancs europeus, va continuar.
Una llei d’abril de 2001 havia autoritzat els establiments bancaris privats, amb la condició que el seu capital estigués de forma majoritària en mans d’accionistes sirians. Aquesta legislació s’inscrivia en el marc de la liberalització de l’economia impulsada pel president Bashar al-Assad, en el poder des de l’any 2000.
D’altra banda, Síria va autoritzar als bancs privats a augmentar el seu capital, que passarà de 30 a 200 milions de dòlars, va indicar Maiala. En els bancs privats islàmics els serveis s’adeqüen a la xaria (llei islàmica), podran estar dotats d’un capital de 300 milions de dòlars, en lloc de 100 milions de dòlars d’abans, va afegir.
Maiala va dir que com a conseqüència d’aquest augment, s’injectaran uns 2.200 milions de dòlars en tres anys en el sector bancari siri. També va subratllar que s’acordaran autoritzacions a cinc bancs privats localitzats a Síria. Aquestes mesures van ser adoptades per “donar suport a les reformes econòmiques i el procés de desenvolupament a Síria”, segons Maiala.
Finalment, el governador del Banc Central va anunciar la supressió de tots els obstacles per a la liberalització canviària” a Síria. En efecte, des de fa menys d’un mes, els sirians estan autoritzats a “fer transaccions en divises estrangeres fins a una suma de 10.000 dòlars per mes”, una cosa inèdita, va concloure.
Al-Manahi, director general del Fons Monetari Àrab, va elogiar en una trobada recent amb Abdullah Al-Dardari (conseller del Miniteri d’Economia Siri) les reformes econòmiques i monetàries que està duent a terme Adib Maiala.
Des de l’editorial pensem que és difícil trobar informació econòmica del país àrab. Això ens ha fet fixar-nos i comentar el petit informe econòmic que ha elaborat recentment la CIA.
Les recents mesures del govern del president Bashar al-Assad s’emmarquen en un procés liberalitzador posat en marxa els darrers anys. Aquestes liberalitzacions s’estàn transformant en polítiques econòmiques, tals com: retalls en el tipus d’interès oficial, promoció del sector financer local, obertura de la borsa de Damasc, …
Tot i això, l’economia continua estant fortament regulada i si més no a curt termini sembla que seguirà així, amb una alta taxa d’atur (9,2%), alta taxa d’inflació (etorn al 15%) i alta tasa de dèficit públic (entorn al -4,1% del PIB).
Des de l’editorial d’Ekonomicus pensem que val la pena fixar-se un moment en la recent evolució de Dèficit Públic sirià (segons dades del Fons Monetari Internacional):
2004–> -1,58 % del PIB
2005–> -2,21 %
2006–> -2,75 %
2007–> -3,33 %
2008–> -4,03 %
2009–> -3,15 % (estimació)
Observem un fort augment del deute estatal, fet que pot haver provocat la preocupació del govern i el posterior procés liberalitzador començat el 2009 per tal d’alleugerar de pes els comptes estatals. Val a dir també que per a una economia com la siria les dades molts cops no són del tot fiables.
Finalment, pel que fa al PIB trobem que Síria ha crescut un 2,2% en termes reals (restant-ne l’inflació). Aquesta dada és prou rellevant en un context on la crisi ha afectat a les exportacions de petroli del país (sector clau per a Síria).
One Response to “Síria s’està liberalitzant econòmicament”
[…] Síria s'està liberalitzant econòmicameekonomicus.wordpress.com/2010/03/03/siria-sesta-liberalitzant/ per Skaw fa pocs segons […]