La Xina avisa d’una propera liberalització d’un Yuan infravalorat

Sigui per les pressions internacionals que la Xina ha rebut en matèria comercial o bé sigui pel propi interès de l’economia del país, el governador del Banc central xinès, Zhou Xiaochuan, ha anunciat aquesta darrera setmana al Congrés Popular que caldrà aixecar les mesures especials sobre la moneda nacional, el yuan, “tard o d’hora” (tot seguint una fraseologia molt semblant a la que aplica la Fed per donar les pertinents senyals als mercats). Es preveu que això acabi amb una moneda infravalorada i, per tant, s’apreciï.

Aquestes mesures, implantades a meitats de 2008, implicaven fixar el valor del yuan respecte el dòlar sobre el 6,83 yuan/dolar de forma estable. Van venir motivades pels efectes negatius que la crisi econòmica global va provocar sobre el sector exterior xinés: una important reducció de les exportacions, component vital de l’economia del gegant asiàtic. El fet diferencial es que el valor donat a la divisa era molt més baix que el que realment hauria de tenir en un mercat canviari lliure, és a dir, es va fixar un tipus de canvi molt depreciat.

Aquesta política comercial ha sigut precisament el blanc de totes les crítiques provinents dels socis comercials de la Xina, especialment des dels Estats Units, tal com ja vam analitzar fa unes setmanes a Ekonomicus. Mantenir un tipus de canvi infravalorat durant una època de recessió mundial certament beneficia a la Xina en forma de recuperació de la seva capacitat exportadora, però ho fa a càrrec d’altres països que veuen perjudicada la seva competitivitat relativa en el comerç internacional. Realment és una política molt beneficiosa, únicament aplicable per un Estat tan potent com ho és la Xina, ja que li permet influir en el fluxos comercials i en les relacions de poder. Però no s’engloba en el conjunt de polítiques promogudes, per exemple, dins el marc del G-20 (els 20 països amb més pes econòmic cridats a liderar la recuperació mundial). Són mesures que, en cas de ser aplicades per tots, molt probablement durien a una situació molt pitjor que la present.

El moment en que s’aplicarà i la intensitat en que es farà és tot una incògnita, ja que depèn de diversos factors: (i) el comportament òptim dels exportadors xinesos, (ii) el previst increment de la inflació al país, ja que una forta pujada dels preus interiors (perjudicial, en tot cas) pot ser compensada eficientment amb una apreciació del yuan, i (iii) l’atracció de capitals estrangers que busquin desestabilitzar l’evolució de la moneda i treure’n profit, ja que permetre flotar la moneda implicarà una ràpida apreciació del seu valor.

La Xina, però, no recula en política exterior

Tot i aquesta declaració d’intencions durant el Congrés Popular, que pot ser interpretada com un senyal de conciliació davant les acusacions d’unilateralisme i com una voluntat de voler participar en unes regles de joc comunes dins el tauler econòmic internacional per sortir de la crisi, no vol dir que la Xina cedeixi a les pressions més enllà. Sobretot pel que fa a matèria exterior, on han reafirmat la seva posició de distanciament vers les polítiques desenvolupades per Europa i Estats Units contra Iran, i que vam detallar en un passat article a Ekonomicus.

També es segueix notant la seva força davant l’Organització Mundial del Comerç, on les denúncies presentades per Xina davant il·legalitats comercials dutes a terme per altres membres (normalment dumping i subvencions a productes no permeses) ha incrementat aquest darrer any, tot i que a nivell d’organització, el volum d’irregularitats ha disminuït notablement.

Lectura relacionada:

[1] Informe sobre les mesures del G-20 en comerç i inversions, de Setembre 2009 a Febrer 2010 (en anglès). Publicat per l’Organització Mundial del Comerç.

http://www.wto.org/english/news_e/news10_e/trim_report_08mar10_e.doc

2 Responses to “La Xina avisa d’una propera liberalització d’un Yuan infravalorat”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS