Estats Units vol revisar els seus Tractats de Lliure Comerç

Alvaro Uribe, president de Colòmbia, amb Barack Obama, president d'Estats Units, en una reunió a mitjans del 2009 a la Casa Blanca

Barack Obama assegura que promourà d’ara en endavant relacions amb aliats clau com Corea del Sud, Panamà i Colòmbia, per avançar sobretot en els TLC (Tractats de Lliure Comerç) pendents.

Els TLC són acords comercials entre 2 ó més països. La principal característica sol ser l’eliminació ó rebaixa dels aranzels existents en el comerç dels països firmants. Es regeixen segons les regles de l’OMC (Organització Mundial del Comerç) ó per acord entre els països firmants.

Els principals Tractats de Lliure Comerç que té Estats Units en l’actualitat són:

–          EEUU amb els països d’Amèrica Central: Hondures, Guatemala, El Salvador, …

–          EEUU amb tots els països d’Amèrica menys Cuba. Actualment no està en funcionament, sobretot per les dures crítiques que ha rebut de diversos països Sud-americans, com Veneçuela per part de Chávez.

–          EEUU amb Canadà i Mèxic.

–          EEUU amb Colòmbia.

El president dels Estats Units va dir que promouria sobretot el sector exportador nord-americà, clau per a la creació de nous llocs de treball.  Ja s’ha anunciat l’ambiciós pla de duplicar el volum exportador del país en els propers 5 anys, fet que podria crear uns 2 milions de llocs de treball.

Actualment el país presenta una taxa d’atur del 10% i la Balança Comercial (Exportacions – Importacions) presenta un dèficit de -40,18 bilions de dòlars, que s’ha vist incrementada des de principis del 2009, quan llavors era de -26,55 bilions de dòlars.

La promoció del ja mencionat sector exportador s’ha concretat amb la creació de l’Oficina de Promoció de les Exportacions, depenent en un principi del Departament de Comerç dels Estats Units. Els integrants de la nova oficina, celebraran la primera reunió a l’abril. Entre els assistents a la primera reunió hi haurà la ja coneguda Secretària d’Estat, Hillary Clinton, el Secretari del Tresor, Timothy Geithner, i el Secretari de Comerç, Gary Locke.

Segurament la nova oficina s’orientarà més a les petites i mitjanes empreses (els paràmetres de petita i mitjana empresa a Nord-Amèrica són diferents que els catalans, per exemple, una petita empresa és aquella amb menys de 500 treballadors). En aquest sentit va anunciar un augment de 2.000 milions de dòlars anuals en el finançament que oferirà a les empreses el Banc d’Exportacions i Importacions.

Concretament Barack Obama va afegir que s’asseguraria que les empreses dels Estats Units tindrien “accés lliure i just als mercats”, on va afegir que “això es comença posant en pràctica amb els acords comercials amb els que ja comptem”.

(1)    : Pàgina web del Departament de Comerç dels Estats Units, tractant el Tractat de Lliure Comerç amb Colòmbia.

Fonts:

–    Elaboració pròpia

–   Elcolombiano.com

–   Agencia Peruana de Noticias

–   Univisón (Estats Units)

–   Tradingeconomics.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS