A Europa, problema en les futures pensions
El nombre de persones entre 60 i 65 anys sobrepassarà aquest any per primera vegada en la història als que s’iniciïn en el mercat laboral a la Unió Europea, amb un dèficit de població activa que superarà els 200.000 treballadors, segons un estudi elaborat per l’asseguradora Allianz.
“A mesura que la generació del ‘baby boom’ arribi a l’edat de la jubilació, la diferència s’anirà ampliant, arribant als 8,3 milions el 2030 (de dèficit de població en edat de treballar)”, va explicar l’economista en cap i director de desenvolupament corporatiu d’Allianz, Michael Heise.
En concret, en el global de la U.E. resideixen uns 28,6 milions de persones, amb edats entre els 15 i els 20 anys, mentre que la població d’entre 60 i 65 anys arriba als 28,8 milions de persones. Allianz fa extensible aquesta tendència, que impossibilitaria el sosteniment dels sistemes públics de pensions, també a Rússia, Canadà, Corea del Sud i Xina, entre d’altres països del G-20.
Mentrestant, al Japó la situació és més “dramàtica” que a la UE, ja que la diferència és de 4 milions de persones, amb 6 milions de persones que acaben de finalitzar els seus estudis i 10 milions que esperen jubilar-se. “Fins i tot avui, la desocupació és un problema àmpliament estructural, el bagatge educatiu i formatiu de moltes persones que busquen feina és incompatible amb els requisits del mercat laboral”, va advertir Heise.
Així doncs, l’asseguradora insta a adaptar les condicions laborals a una població activa envellida, de manera que “el principal desafiament” de la UE consisteix a incrementar la proporció de persones grans en actiu, en la línia plantejada pel Govern per ampliar l’edat legal de jubilació.
“La tasca consisteix a crear l’entorn adequat en el mercat laboral. Si la Unió Europea aconsegueix aquest objectiu, podria servir com a model davant l’envelliment general de la població a tot el món”, argumenta Heise, que avala la reforma del sistema de pensions i la retallada dels incentius a la prejubilació que ja han implementat diversos estats de la UE.
Recordem que el passat 5 de març la comissió europea ja demanà que es treballés més temps per a poder pagar el 100% quan un cotitzant acabi de treballar. Segons el president de la Comissió, Sr. José Durão Barroso, treballar més no significa sempre allargar l’edat de jubilació. Com és d’esperar aquestes paraules ja van crear a principis de mes certa controvèrsia enfront molts sindicats europeus, sobretot aquests dies a Portugal, Grècia i Espanya.
One Response to “A Europa, problema en les futures pensions”
Amb tots els meus respectes cap a aquest interessant blog, hi ha una cosa que no acabo d’entendre:
Per què hi ha aquesta insistència en buscar la sostenibilitat del sistema de pensions? Hi ha molts camps finançats per l’administració que no ho són pas. Per què aquest ho ha de ser?
No veig que ningú cerqui que el manteniment de les FSE hagi de ser sostenible, ni tampoc el sistema educatiu, per exemple.
El cert és que hi ha un interès per modificar el sistema de pensions i que surti gratis. Si el volen modificar, endavant, que ho facin, però llavors que no ens prenguin de la nòmina els milers d’euros que es prenen cada any.
Si pago, vull prestacions. Si no les haig de tenir, que no em facin pagar, però per favor, que no ens vulguin vendre la moto dient que el sistema de pensions ha de ser sostenible.
Salut!