La política energètica veneçolana estreny llaços amb Bielorússia

Hugo Cháez, president de Veneçuela, amb Aleksandr Lukashenko, president de Bielorússia

Veneçuela continua el impuls d’una política consistent en la promoció de llaços comercials amb aquells Estats que, recentment, estan quedant més al marge de l’estructura diplomàtica i comercial més ortodoxa, promoguda pels països més forts d’organitzacions com l’OMC o l’OECD. En aquest sentit, el president Hugo Chávez ha anunciat la firma d’un potent contracte energètic entre Veneçuela i Bielorússia, país dirigit per Aleksandr Lukashenko i considerada l’última dictadura d’Europa per diversos analistes i polítics europeus.

Aquest acord té el seu punt central en la formació d’una empresa pública que funcionarà com a joint venture de capital veneçolà i bielorús, amb l’objectiu de cobrir una quarta part de la demanda de gas del país europeu. A més, també inclou l’assignació a preus preferencial de 80 mil barrils de petroli diaris per Bielorússia a partir de l’1 maig d’aquest any, segons paraules del propi Chávez als mitjans de comunicació nacionals.

El petroli serà posteriorment refinat en plantes bielorusses i els derivats seran comercialitzats a Europa, permetrà d’aquesta manera Veneçuela instal·lar-se al mercat europeu.

Lligant-ho amb la política exterior veneçolana abans anunciada, tots dos governants van destacar que l’ocasió ha estat propícia per consolidar la relació no només en el polític, l’econòmic i el social, sinó també en l’ideològic. “Les nostres idees es fonamenten en el socialisme, en la independència i en la sobirania, que són factors essencials del món multipolar que volem”, va assenyalar el mandatari veneçolà.

Aleksandr Lukashenko, president de Bielorússia, es troba aquests dies a Caracas de visita. Per la seva banda, va anunciar la creació “conjunta d’un potent grup comercial” que, des de Veneçuela, s’encarregarà de promocionar a Llatinoamèrica la tecnologia i els productes bielorussos.

També van avançar en acords relatius a la fabricació d’habitatges, de materials per a la construcció, a la dotació en diverses ciutats de xarxes de gas domèstic i en l’explotació de diversos jaciments de fosforita i d’altres minerals. “Són plans molt seriosos perquè els veneçolans puguin gaudir d’algunes de les avantatges del poble bielorús. Estem disposats a transferir tot el que tenim per a que això sigui així”, va dir el president Lukashenko.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS