Es continuarà pescant tonyina, de moment

Ahir es va votar a la 15ena Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES en anglès) a Doha (Qatar), rebutjar la proposta de Mònaco d’incloure la tonyina vermella al llistat d’espècies protegides.

En concret la proposta va comptar amb 68 vots en contra, 20 a favor (països europeus) i 30 països que es varen abstenir.

També es va rebutjar la proposta de la Unió Europea que supeditava la introducció de la tonyina a l’apèndix I del CITES als resultats de la Conferència Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic, que se celebrarà al novembre.

Els criteris seguits per adoptar aquesta decisió han estat molt diversos: ecològics, conservacionistes, polítics, socials i fins hi tot comercials. La Convenció a començar el passat dia 13 i durarà fins al 25 de març.

El fet que Japó sigui el principal consumidor d’aquest peix va fer que el primer ministre, Yukio Hatoyama, mostrés la seva satisfacció, tot indicant que “és bo” que s’hagi rebutjat la proposta. La forta oposició de la delegació japonesa a la proposta de Mònaco, a qui van donar suport els Estats Units i la Unió Europea, va donar els seus fruits, el que ha aconseguit calmar els ànims de molts nipons que temien una alça dels preus de la tonyina, peça central dels amants de plats com el sushi.

Tot i això, encara hi ha països i organitzacions, com Greenpeace, que demanen una moratòria per salvar els caladors a l’Atlàntic i la Mediterrània. Recordem que des de 1958 la tonyina a la mediterrània i a l’Atlàntic s’ha reduït un 75%, segons CITES i el govern de Mònaco.

Concretament, Japó importà al llarg del 2009 unes 23.900 tones de tonyina vermella de l’Atlàntic Nord, tot i que disposa d’unes 20.000 tones per evitar que es dispari el preu algun dia. Moltes organitzacions ecologistes s’oposen a que el Japó segueixi fomentant la sobreexplotació de la població de tonyina i demanen captures controlades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS