El llast d’Austràlia
Segons paraules del primer ministre australià avui al Australian Financial Review, Kevin Rudd, la intenció d’Austràlia és tornar als nivells de productivitat de la dècada dels ’90.
Per això, el govern del socialista Rudd vol impulsar una sèrie de mesures que, segons ha dit, afectin a unes 27 àrees de l’economia.
Segons dades recents del Banc Central Australià, l’any passat el govern estalvià uns 1,3 Bilions de Dòlars Aus. (uns 881 milions d’Euros) en els crèdits amb avals atorgats als bancs, sobretot per afegir liquiditat al sistema durant la crisi.
Si observem el gràfic del creixement del PIB australià, observarem com l’últim trimestre de l’any 2008 es registra una forta davallada (-0,9%). L’octubre del 2008, el primer Rudd va acceptar avalar el deute dels bancs, després del famós col·lapse del banc nord-americà Lehman Brothers Inc. Molts bancs, però no han acabat per pagar aquest deute i alguns d’ells estan fent pressió al govern per aplaçar la finalització d’aquest pla fins l’octubre del 2011, és a dir, 3 anys des de l’inici d’aquests avals.
Els bancs paguen entre 70 i 150 punts bàsics (0,7 i 1,5%) més per obtenir crèdits avalats pel govern.
Per molt que s’insisteixi en la productivitat de la indústria, és evident que mentre el govern i el propi país estigui arrossegant i aplaçant el deute d’alguns bancs que tenien actius ja irrecuperables, serà quasi impossible que el país esperi una economia amb bona salut. Tot i això, l’estratègia del primer ministre socialista no sembla ser dolenta, ja que segurament s’estan aconseguint recursos a través d’aquests avals que permeten reinvertir en l’economia.
Deixa un comentari