El creixement europeu s’estanca

El conjunt de la UE, el PIB ha registrat un estancament trimestral del 0,1%, segons la segona revisió de l’agència europea d’estadística(Eurostat), que ha empitjorat el primer pronòstic d’un lleu creixement del 0,1%. Per tant, enfront l’any 2008, el 2009 hi ha hagut una caiguda del 2,2% del PIB.

Ja s’apunta que aquesta correcció és degut segurament a diversos factors, com:

1) La recessió de l’economia italiana ha estat més greu del que es preveia. En total, el PIB italià ha baixat un 0,3%, una dècima més de lo anunciat anteriorment.

2) Portugal segueix en crisi, decreixement del seu PIB del 0,2%.

3) El creixement de l’economia holandesa no ha estat tant com es preveia, d’un 0,3% inicial a un 0,2% final.

El tercer trimestre, recordem, el creixement va ser d’un 0,3% i d’aquesta manera deixà ja enrere la recessió. A Europa es considera que un país ó regió surt d’una recessió quan el creixement del seu PIB es torna positiu, mentre que als EEUU es consideren tot una sèrie de paràmetres, tals com: PIB real, atur, producció industrial, …

Bibliografia complementaria:

(1)   Article del National Bureau of Economic Research sobre quins components es tenen en compte per definir una crisi

http://www.nber.org/cycles.html

3 Responses to “El creixement europeu s’estanca”

 1. Mercedes HVdP

  Interesante el artículo, aunque me sorprende (y preocupa) que vean síntomas como causas. Además de que creo que se va a estancar más y que va a haber nuevas quiebras (incluída la de España), si no solucionan el “coste del dinero” (con vuestro permiso: http://www.myklogica.es/2010/03/y-ahora-que/), bajo mi perspectiva, la verdadera causa de la crisis económica que estamos sufriendo.

  Respon
 2. Valde

  L’evolució del PIB a la UE en conjunt potser és minimament alentadora, però tot i això la conjuntura a Espanya té tota la pinta d’anar en contra de la corrent europea, donat que tenim la nostra pròpia bombolla desencadenada i encara en expansió.

  Tinc un profesor d’Análisi d’estats financers que ha fet un estudi sobre les finançes de les 5 grans constructores espanyoles (ACS, Sacyr, Ferrovial, Acciona i FCC) i segons ens ha comentat, d’aquí a juliol estaran totes elles en concurs de creditors, enportant-se amb elles a grans entitats finançeres que tindrán enormes forats negres de deute incobrable.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS