Una mirada independent a l'economia internacional

Rescat financer de Dubai World: les autoritats polítiques han buscat un fort cop d’efecte

Els Emirats Àrabs Units consisteixen en la unió de 7 emirats de característiques similars però preservant una forta política autònoma cadascun d’ells.  Els dos emirats més coneguts, sense cap mena de dubte, són Abu Dhabi, el més fort política i econòmicament gràcies a la possessió d’enormes reserves petroleres (en el seu territori s’hi troba més del 90% del petroli total dels EAU), i Dubai, tristament cèlebre per la seva oferta turística de luxe, els seus excessos en el sector immobiliari i l’absència d’una base econòmica sòlida.

Com és conegut, a finals de l’any 2009 es va declarar en suspensió de pagaments el gran consorci inversor Dubai World, propietat del xeic de Dubai Mohammed bin Rashid al Maktoum i principal braç executor de la política econòmica i industrial de l’emirat. Aquest fet va provocar temors de que no nomes s’aturés el desenvolupament econòmic del país i ocasionés pèrdues a molts inversors estrangers, sinó també que el propi govern es col·lapsés. Un emirat com és Dubai, únicament depenent del turisme orientat a rics propietaris àrabs i de l’especulació en actius immobles, molt probablement no podria sobreviure a un cop com aquest.

El resultat és el contrari del que s’esperava en un inici. La inestabilitat econòmica i política que podria produir la caiguda d’un emirat era inassumible per la regió i el control que ha pres l’emirat d’Abu Dhabi (el veí emirat poderós i petrolier) en el problema ha sigut determinant: hi hauria rescat financer, i així es va desvelar finalment fa 2 setmanes.

Més enllà dels detalls d’aquest rescat, que està detallat als mitjans de comunicació (veure “documents relacionats”) i que hem intentar reproduir en un esquema, el que és important remarcar és el cop d’efecte que s’ha buscat de cara als mercats: el ferm control de la situació per part d’Abu Dhabi i el fort compromís de Dubai de retornar els deutes externs compromesos en 8 anys ha superat totes les previsions. Les autoritats polítiques han demostrat que saben gestionar les expectatives de la gent i la confiança dels seus inversors al seu favor.

Això s’ha traduït en efectes positius a la borsa i als mercats financers, ja que s’ha donat un fort impuls positiu a la borsa i la pressió sobre els bons islàmics, també anomenats sukuk, ha disminuït, és a dir, els costos d’assegurar el deute contret (efecte similar al dels credit default swaps dels bons grecs) és cada cop menor després d’assolir màxims durant el mes de gener de 2010. A més, el ràting del país (gran preocupació a terres europees) tampoc es veurà afectat excessivament.

De cara a llarg termini, i més en un Estat com Dubai, la confiança empresarial tant nacional com externa és essencial i indispensable. Però tot i estar suportat per la solvència que aporten els petrodòlars de l’emirat veí, és molt probable que l’opulència, si se’n pot dir d’aquesta manera, torni a ser la base econòmica del país.

Documentació relacionada

[1] Dubai World ofrece una reestructuración de la deuda con fuerte apoyo oficial; La Vanguardia

http://www.lavanguardia.es/economia/noticias/20100325/53897991803/dubai-world-ofrece-una-reestructuracion-de-la-deuda-con-fuerte-apoyo-oficial-abu-dabi-bolsa.html

[2] Dubai Debt Crisis. L’agència de notícies Xinhua va dedicar un extens nombre d’articles a l’anàlisi i seguiment de la crisis de Dubai en els seus inicis.

http://news.xinhuanet.com/english/2009-11/30/content_12563363.htm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Segueix

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 88 other followers