El pou de les economies escandinaves

L’economia sueca ha decrescut un 1,225% (4,9% anual) en el quart trimestre d’any, degut sobretot a una brusca baixada de la producció industrial i les exportacions, segons l’Agència Sueca d’Estadística.

En el total de l’any, Suècia presenta quasi un estancament amb una baixada del PIB de 0,2%. En concret, les exportacions han decrescut un 7,2% anual i la producció industrial un 6,1%. Segurament les expectatives negatives sobre l’economia sueca han influït en els consumidors, ja que el consum privat també presenta un retrocés d’un 3,3%.

És la major caiguda des que l’Agència pren estadístiques mensuals de l’economia sueca, segons paraules de la portaveu Sra. Sofia Runestav.

Les veïnes Dinamarca, Finlàndia i Noruega

Tant el PIB danès com el finlandès han decrescut també, un 3,9 i un 2,4% anual respectivament. Sobretot la recessió en l’economia finlandesa és greu, ja que segons fonts governamentals es tracta de la pitjor crisi del país des de 1918.

Segons paraules de l’analista del Banc Central Finlandès, Tiina Helenius, “La recuperació de l’economia serà lenta i dura. El creixement del 2010 dependrà en gran mesura de com evolucioni el conjunt de les economies europees i de les exportacions que Finlàndia pugui fer”

No obstant aquestes males dades per a les economies escandinaves, Noruega registra un creixement d’un 1,3% en el quart trimestre del 2009 i un creixement total del 2009 d’un 2,0%, comptant les exportacions de petroli. Recordem que el sector petroler noruec és molt important pel país, degut als jaciments del Mar del Nord.

Si no tinguéssim en compte el sector exportador noruec, hi hauria una davallada del PIB de 0,2% en l’últim trimestre del 2009.

Bilbiografia Complementaria:

(1)    Article del Wall Street Journal sobre l’economia sueca

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20100301-704568.html?mod=WSJ_latestheadlines

(2)    Article del diari suec The Swedish Wire

http://www.swedishwire.com/business/3102-sweden-slips-back-into-recession

(3)    Agència Sueca d’Estadístiques

http://www.scb.se/default____2154.aspx

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS