Guinea Equatorial i São Tomé i Príncipe no són admesos en un organisme de transparència en els pagaments entre govern i empresa privada

L’EITI, Iniciativa de Transparència en la Indústria Extractiva en anglès, l’organisme que lluita contra la corrupció en països amb recursos minerals, ha expulsat a Guinea Equatorial i a São Tomé i Príncipe. Tot i això, s’ha inclòs el Txad dintre dels països que presenten una bona transparència en els seus comptes. (veure (1))

Petita història de l’EITI

Dirigida pel Departament per al Desenvolupament Internacional (DFID) del Govern Britànic, la EITI es va posar en marxa el 2002 durant la Cimera Desenvolupament Sostenible de Johannesburg i després d’una iniciativa del Govern Britànic. Es tracta d’un acord voluntari entre governs, empreses i xarxes de societat civil per fer transparents els pagaments que les empreses fan als governs i els ingressos que els Governs registren per aquests conceptes.

La iniciativa va ser implantada a partir d’una campanya internacional, principalment a Europa, anomenada “publiquin el que paguen”, que es referia especialment als pagaments “grisos” de les empreses petrolieres, amb l’objectiu de fer obligatòria la publicació d’aquests pagaments. (veure (2))

Un nombre de governs han decidit donar suport a la iniciativa EITI. Aquest suport consisteix en proveir recursos financers, polítics i tècnics. L’únic requisit formal per ser part d’aquest grup és declarar públicament la intenció de fer-ho. No obstant això, l’organització proveeix una llista de requeriments addicionals que ella estima seria desitjable formés part de tal suport.

La llista d’aquests països inclou Austràlia, Bèlgica, Canadà, Alemanya, Finlàndia, França, Itàlia, Japó, Països Baixos, Noruega, Qatar, Espanya, Suècia, Suïssa, Regne Unit i EUA.

La no inclusió de Guinea Equatorial i São Tomé i Príncipe

Segons sembla, el Consell de l’EITI va analitzar el divendres passat les sol·licituds de 17 dels 32 països que volien l’ampliació  del plaç per obtenir la validació de l’EITI. Segons va puntualitzar el portaveu, « Només es concedeix l’ampliació del plaç de validació si el país demostra que han concorregut circumstàncies excepcionals e imprevisibles, fora del seu control, que hagin fet impossible el compliment dels requisits exigits. El Consell no va aprovar la sol.licitud d’una pròrroga del termini de Guinea Equatorial i São Tomé i Príncipe. Com a conseqüència d’aquesta decisió, aquests països ja no es consideren països candidats a la EITI. Els dos països estan convidats a tornar a convertir-se en països candidats una vegada que superin els obstacles per complir les regulatives de la EITI ».

Guinea Equatorial havia estat acceptada com a país candidat a ser membre de la EITI a la conferència d’Accra (capital de Ghana) celebrada el febrer de 2008, i havia de presentar els seus avenços i compromisos respecte a les normes de la Iniciativa dos anys després, abans del 10 de març del present any, per poder figurar com a “país acceptat”.

Segons la mateixa pàgina web de l’EITI, la principal causa d’aquesta no inclusió ha estat la difícil situació política dels dos països.

Per la seva banda, Txad va ser acceptat com un candidat de la EITI en la reunió del passat 16 d’abril. El ministre de Petroli i Energia del Txad, Eugene N’Gaoulam Tabe, present a la reunió, va dir que les persones interessades ja havien establert un diàleg i va demanar el suport internacional als esforços del Govern del Txad per millorar la transparència.


Bibliografia Complementaria

(1)    Pàgina Web de l’EITI

http://eitransparency.org/

(2)    Página Web de “Publish What You Pay”

http://www.publishwhatyoupay.org/es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS