Sistemes de Pensions (II): Itàlia: És suficient la reforma Dini de 1995?

En la trobada de Brusel·les del passat dia 12 d’abril el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, es solidaritzà amb Zapatero i va dir que l’edat de jubilació s’haurà d’elevar “perquè les pensions estàn pesant cada cop més en els balanços de tots els estats”.

La reforma Dini

El 1995 es feu la reforma Dini, completada posteriorment amb diverses esmenes addicionals. Però molts analistes italians ja apunten que aquesta serà insuficient per sostenir el sistema de pensions d’un país amb una mitja de 1,3 nens per cada mare .

En concret, la reforma Dini obliga a cotitzar més i durant més temps. També es va introduir en el seu moment un element quasi únic: l’esperança de vida de la persona: Les persones que es prevegin que viuran més anys hauran de cotitzar també durant  més temps. Així doncs, segons algunes estimacions, l’any 2049 els italians s’hauran de jubilar als 72 anys i les dones als 67 anys, per obtenir una renda que actualment s’està obtenint amb 65 i 60 anys.

La reforma es va fer pensant en la poca predisposició que té el país per fer plans de pensions privats que compensin les contribucions a la seguretat social. Els italians són molt pocs donats a invertir en aquest tipus de productes financers, sobretot després de l’experiència de la crisi financera.

Tremonti corregeix Berlusconi

De tota manera, uns dies després, el ministre d’economia italià, Giulio Tremonti, va corregir al assenyalar “Molts a Europa tenen problemes amb les pensions, però nosaltres no perquè la reforma ja la vàrem fer”. Evidentment és bastant dubtós que les paraules del Sr. Tremonti apaivaguin les veus que volen revisar els plans de jubilació.

Bibliografia complementària

(1)    El 2004 el Ministeri de Treball Espanyol va publicar en la seva Revista mensual un complet informe de l’estat del Sistema de Pensions Italià

http://www.mtin.es/es/mundo/Revista/Revista115/23.pdf

(2)    El Sr. Alessandro Gentile (Investigador visitant del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) va fer també el 2004 un informe del Sistema de Pensions Italià

http://digital.csic.es/bitstream/10261/1595/1/dt-0401.pdf

2 Responses to “Sistemes de Pensions (II): Itàlia: És suficient la reforma Dini de 1995?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS