El nou govern hongarès posa en dubte la renovació del préstec amb el FMI

Grècia serà la primera economia euro rescatada per les institucions financeres internacionals, bàsicament el Fons Monetari Internacional, però dins la Unió Europea no serà el primer cas. Ja es va donar el cas d’Hongria a finals del 2008, quan el govern aleshores controlat pel Partit Socialista es va trobar al límit de la suspensió de pagaments. Aquesta intervenció i les polítiques del govern van contribuir a estabilitzar la situació a Hongria, que posteriorment va afrontar unes eleccions molt marcades per la crisi econòmica.

Els resultats van atorgar el poder a Viktor Orban, el partit del qual, Fidesz, va obtenir un mandat legislatiu prou ample com per proposar-se modificacions en la Constitució, tal com té previst. El nou govern, en tot cas, s’ha mostrat reticent a ampliar o tan sols renovar l’ajuda prestada pel FMI, tot i contemplar en el seu programa polític reduir el dèficit fiscal i impulsar la iniciativa privada com a motor de creixement. Tot plegat, enmig d’una profunda recessió que va provocar reduccions del PIB al voltant del 7% durant el 2009.

“No creiem que el FMI o les institucions financeres de la Unió Europea siguin els nostres superiors”; així de contundent es mostrava Orban al parlar sobre aquest tema, segons recull l’agència Bloomberg. Així, el nou govern ha sumat a la seva llista d’objectiu prioritaris el reduir el nivell de deute públic que té Hongria.

Front obert amb el Banc Central

Un altre àmbit de tensió econòmica prové de la fricció que hi ha patent entre el propi Orban i el governador del Banc Central hongarès, Andras Simor, qui va ser elegit per aquest càrrec per part del Partit Socialista, quan estava al poder. Orban ha acusat reiteradament al Banc Central de contribuir a empitjorar la crisi econòmica degut a la lentitud de Simor en ordenar una baixada dels tipus d’interès (al no formar part de la zona Euro i mantenir la seva pròpia moneda, Hongria manté la discrecionalitat sobre els tipus d’interès). En aquest sentit, el Fidesz ha sol·licitat a Andras Simor que dimiteixi per rellevar-lo del càrrec, fet que no provoca més que dubtes sobre l’estabilitat institucional del país, segons comenten diversos inversors.

5 Responses to “El nou govern hongarès posa en dubte la renovació del préstec amb el FMI”

 1. DavidDeLaMarina

  No recordava gairebé lo d’Hongria….

  Cal destacar que, si bé Grècia no ha sigut la primera a ser rescatada (i ja vorem…) però hi ha uns punts que hauríem de tindre en compte:

  – El S&P ha anomenat a Grècia ‘economia escombraire’ (Junk economy)
  – Ho ha fet per que ha baixat 3 llocs de posició al seu rànquing, és a dir, BB, el nivell més alt de les pitjors economies (BB : more prone to changes in the economy)
  – Si bé, certs partits alemanys, inversors i financers han dit que volen l’expulsió de Grècia de l’Eurozona (així, com sona), S&P TAMPOC creu que podran tornar els diners i hi diu que la possibilitat de que tornen els diners, és entre 30-50%. Poca broma.
  – El deute hongarés és del 7% del PIB, el grec d’un 13%

  I més senyors, i més…

  Es nota que acabe d’actualitzar el meu blog, justament amb aquest tema…

  Més teca:
  http://economylessons.blogspot.com/2010/04/news-greek-economy-rated-junk-by-s.html

  Respon
 2. R.Ekonomicus

  Bé, en relació a lo que dius, suposo que la diferència entre una Hongria que ja ha estat rescatada i una Grècia que aviat ho estarà, és bàsicament la moneda que tenen.

  Grècia ha d’estar subjecta a unes normes molt estrictes per estar a l’euro… almenys, d’Hongria no se’n parla tant ni té tants interessos (entenc q els % que donaves eren relacionats amb el interès que han de pagar pels deutes) perquè té moneda pròpia que pot devaluar o apreciar a voluntat, amb l’objectiu doble de deslliurar-se de les pressions financeres-especulatives i poder impulsar el sector exterior.

  Respon
 3. DavidDeLaMarina

  De Hongria no es parla tant, o millor dit, de Grècia es parla tant perquè ja ha començat a devaluar l’Euro el mateix dia que va sol·licitar l’ajuda, i també per què darrere està el tema de Goldman… que per cert, ha han començat a declarar al senat

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS