Dilema sobre política monetària al sud-est asiàtic: cal evitar que la inflació es desbordi?

Si hi ha un indicador que assenyala relativament si una regió s’està encaminant cap a la recuperació econòmica o no, aquest és la inflació. Si l’evolució dels preus marca una tendència alcista, generalment hauria d’estar relacionat amb el fet que la població es forma unes millors expectatives de consum, d’inversió o, simplement, bones expectatives sobre com estarà la pròpia economia domèstica a curt termini. I diem “generalment” perquè moltes vegades aquests augments de la inflació no venen determinats per millors comportaments de la demanda agregada interna, sinó de xocs externs, com un increment fort del preu de l’energia (petroli bàsicament) o dels aliments.

Aquest no és el cas, però, a la regió del sud-est asiàtic. La majoria dels països de la zona estan registrant una inflació subjacent, és a dir, eliminant els efectes del petroli i els aliments, bastant més elevada que la registrada durant els últims mesos, en que es situaven a nivells entorn el 2%. Per economies que han mantingut inflacions del 8-10% recentment, és un alentiment del ritme econòmic bastant considerable que s’ha produït en molt poc temps.

En aquest sentit, Malàisia i Singapur han aconseguit superar l’inici d’una profunda deflació i ara el seu índex de preus són de nou positius, entorn l’1.3% i l’1.6% respectivament. D’altra banda, la inflació a Tailàndia i a Indonèsia ja ha superat el 3%, situant-se en el mateix 3% en el cas del primer i en el 3.9% en el cas del segon. Per últim, a Corea del Sud s’ha quedat en un 2.6%. No són uns índexs actualment preocupants, ja que, com s’ha dit abans, les economies d’aquests països tendeixen a desenvolupar-se entorn a nivells relativament molt més alts.

Per això, les autoritats monetàries dels respectius països, encarregades de fixar la política respecte els tipus d’interès, es troben davant un dilema: apujar els tipus o mantenir-los. Aquesta darrera opció seria la més oportuna a curt termini ja que la recuperació econòmica encara està lluny de consolidar-se, però el fet de no incrementar els tipus d’interès en el moment just comportarà a mig termini el sobrecalentament de l’economia. Això requerirà, de nou, ajustaments dolorosos pels ciutadans i els empresaris.

4 Responses to “Dilema sobre política monetària al sud-est asiàtic: cal evitar que la inflació es desbordi?”

 1. R.Ekonomicus

  El contrast amb Europa és força considerable. Si allà estan debatint si augmentar tipus d’interés per evitar que es SOBRECALENTI massa ràpid la seva economia, aquí, fins fa poc, encara debatiem si s’estava entrant en deflació o no.

  Respon
 2. DavidDeLaMarina

  Àsia, sobretot els països que no estem acostumats a tindre una economia digna, estan estabilitzant-se darrerament. A que es deu? Potser al seu satèl·litisme amb Xina?

  Respon
 3. R.Ekonomicus

  Doncs podria ser. Xina la veritat és que se n’està sortint bastant bé (gràcies al tipus de canvi, tot s’ha de dir) i els “spill outs”, és a dir, els efectes sobre altres economies, deuen ser ben generosos.

  Caldria mirar un dia el % de dependència en exportacions i importacions d’aquests països respecte Xina. Seria un exercici interessant i molt il·lustratiu de fins a quin punt el satel·litisme amb Xina podria contribuir al creixement.

  Respon
 4. DavidDeLaMarina

  Jo crec que la connexió amb Xina, i fer tasques secundaries relacionades d’aquesta, entenent Xina com a un gran Hub asiàtic, és el que fa aquest efecte.

  Si ens fixem a la Borsa, caigudes de Xina afecten a aquestos mercats.

  Seria una molt bona idea per a una actualització, com heu comentat, la dependència en exp i imp d’aquestos països

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS