Els efectes globals de la posible revalorització del yuan xinès

Visita oficial de Barack Obama a la Xina el passat mes de Novembre del 2009 - Font: ANP

Els últims mesos s’està especulant sobre una posible revalorització del yuan, unitat monetària de la Xina, sobretot després de descongelar-se les relacions entre Pequín i Washington.

Sembla ser que els Estats Units han fet marxa enrere en la seva decisió de qualificar la Xina de “manipulador de divises”, mentre que les declaracions de les autoritats xineses suggereixen que Pequín està considerant seriosament permetre l’apreciació del Renminbi, sinònim de yuan. Recordem que el tipus de canvi del yuan està directament controlat pel govern xinès.

Les especulacions han arribat a tal punt que els analistes no només estan analitzant els possibles efectes sobre altres monedes asiàtiques, sinó també les conseqüències per a tots els mercats de divises i per l’economia global. Una nova apreciació del yuan, va pujar més d’un 20% davant el dòlar entre agost de 2005 i juliol de 2008, es traduiria, gairebé sense cap dubte, en un enfortiment d’altres divises asiàtiques a part de la japonesa.

Així, les exportacions de països com Malàsia, Corea del Sud i Taiwàn que competeixen amb les exportacions de la Xina, mostrarien una menor oposició a l’apreciació de les seves pròpies divises. Això podria elevar el valor del ringgit malai, el won sud-coreà i el dòlar taiwanès molt per sobre dels màxims en diversos mesos que van registrar davant del dòlar la setmana passada amb l’augment de les especulacions sobre l’actuació de la Xina.

La majoria dels analistes també esperen que el ien, moneda del Japó, s’apreciï amb la revaloració de la moneda xinesa, cosa que no només es deu a la millora de la competitivitat de la divisa japonesa a nivell global, sinó també a la condició del Japó d’important i exportador de la Xina. Segons aquesta teoria, també es beneficiarien les divises vinculades a matèries primeres, com els dòlars australià i neozelandès. Recordem que si una moneda es revalua voldrà dir que amb els mateixos diners seran capaços de comprar a més bon preu a l’exterior i per tant tenir un major poder adquisitu i incrementar la demanda de matèries primeres d’Austràlia i Nova Zelanda.

A part de les divises vinculades a matèries primeres, els possibles efectes sobre altres monedes importants disten d’estar clars.

Tendència baixista a llarg termini del dòlar

Per aturar la revalorització de les seves monedes, els bancs centrals asiàtics han intervingut constantment en els mercats de divises en els últims anys per adquirir dòlars. Tot això s’ha traduït en l’acumulació d’immenses reserves de dòlars, sent les més grans les de la Xina, amb 2,4 bilions de dòlars (1,7 bilions d’euros).

Per reequilibrar els percentatges de les diferents divises, els gestors xinesos han diversificat una part d’aquestes reserves de dòlars per adquirir principalment euros, encara que també altres monedes com lliures esterlines.

“El canvi del dòlar per l’euro i altres divises s’esmenta sovint com un factor clau darrere de la tendència baixista a llarg termini del dòlar”, indicava recentment un analista xinès.

Tot i això, evidentment analistes financers nord-americans, com Simon Derrick, de Bank of New York Mellon, assegura que “Els beneficis que el dòlar o l’euro obtinguin de l’acumulació de reserves o de la diversificació dependran del tipus de reforma que introdueixi la Xina: Si Pequín torna simplement a l’estratègia que va adoptar entre agost de 2005 i juliol de 2008 de permetre una apreciació gradual del renminbi, Xina podria atreure grans fluxos especulatius que apostin per una pujada constant de la divisa”.

Informació Complementària

(1) Article de la Revista de Recerca en Economia VOX de Joseph E. Gagnon, del Peterson Institut for International Economics, analitzant els efectes sobre el mercat de treball nord-americà d’una revaloració del yuan xinès

http://www.voxeu.org/index.php?q=node/4964

2 Responses to “Els efectes globals de la posible revalorització del yuan xinès”

 1. DavidDeLaMarina

  Molt interessant aquesta nova entrega del que passa a l’Àsia, juntament amb la d’ahir que era una mica més generalista.

  Certament, en poc temps i sense aixecar molt la veu, Xina està menjant-se importacions d’altres països i estenent poc a poc els seus tentacles.

  PD: En català, la moneda és Iuan.

  Salut

  Respon
  • R.Ekonomicus

   Bé, no sé si mentjant-se importacions d’altres països. Dit d’aquesta manera, sembla que parlem del comerç i la recuperació com un “joc de suma zero”.

   Tampoc hauria de ser així. Per descomptat, l’estratègia de Xina és molt intel·ligent i clara, tot i els efectes negatius sobre altres parts del món. Però té la Xina incentius per adoptar un altre tipus d’estratègia per la recuperació econòmica?

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS