Tensió econòmica a les eleccions angleses: els mercats de futurs obriran a la matinada

Les eleccions generals al Regne Unit s’estan celebrant avui mateix envoltades d’una incertesa enorme sobre el seu resultat. La preocupació i ànsia sobre el futur econòmic immediat del país és tan patent no només entre la societat, sinó també entre els inversors de la City londinenca (potser més entre aquests) que aquesta nit tindrà lloc un fet bastant inusual. La borsa de futurs de Londres, anomenada LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange), obrirà les portes a la una de la matinada hora del Regne Unit, tot just 4 hores desprès del tancament de les urnes, a fi de poder-se anticipar als resultats de les eleccions i a les conseqüències econòmiques que això comporti.

El LIFFE és una borsa que comercia amb Futurs, és a dir, apostes moltes vegades de caire especulatiu sobre el valor que tindran en un futur productes com les divises, els bons de deute públic o índexs borsaris (com el FTSE 100 de Londres). Aquests productes van néixer per possibilitar la cobertura davant la incertesa del futur, és a dir, assegurar a un preu fix d’avui les operacions a realitzar en un endemà incert. Però uns productes que van ser dissenyats per aportar seguretat, com els Credit Default Swaps, s’han convertit en una font molt important d’inestabilitat i volatilitat per l’economia financera. Si la decisió d’obrir un mercat de futurs hores desprès d’unes eleccions generals incertes millorarà o empitjorarà la situació, es coneixerà demà mateix.

D’aquesta manera, amb la LIFFE a ple rendiment a altes hores de la matinada, els corredors de borsa podran operar amb aquests productes financers (bàsicament es permet l’intercanvi de futurs sobre valors com lliures esterlines, bons públics a llarg termini, l’índex FTSE i contractes amb Euribor) a ritme de resultats parcials i manifestacions dels líders polítics. La raó s’explica en la mateixa nota informativa que ha publicat la LIFFE:

L’obertura extraordinària de la LIFFE “està dissenyada per permetre als usuaris del mercat poder realitzar contractes sobre Futurs a mesura que els resultats de les eleccions generals al Regne Unit es vagin fent públiques. Inevitablement, esdeveniments com les eleccions poden provocar increments de la incertesa i/o volatilitat sobre els mercats financers i, per tant, els membres del mercat i els seus clients haurien de poder ser conscients dels efectes que aquesta incertesa/volatilitat poden tenir sobre els productes oferts al LIFFE” (veure referència [1]).

No hi ha dubte que, per una raó o altra, el resultat de les eleccions comportarà grans canvis econòmics a curt termini. El que no està clar és si seran deguts a les polítiques aplicades pels vencedors de les eleccions o degut a canvis profunds en les inversions i tendències dels mercats financers. Les pors davant un govern dèbil són manifestes: s’espera que el fet de requerir una coalició amb moltes contrapartides (els liberal-demòcrates hi tenen molt a dir) impedeixi realitzar de forma clara i directa totes les reformes que els mercats estan exigint, sobretot pel que fa a una dràstica retallada del dèficit fiscal de l’Estat.

En aquest sentit, els centres de poder financers han estat especulant (sobretot amb Futurs) que una victòria contundent del Partit Conservador contribuiria a reduir ràpidament aquest dèficit públic, fet que ajudaria, diuen, a una recuperació econòmica més ràpida. Al contrari, una victòria laborista o uns resultats molt ajustats obligaria al Banc d’Anglaterra a augmentar tipus d’interès amb la finalitat de frenar una inflació en augment degut a l’aplicació de mesures molt més tímides contra aquest dèficit.

Citigroup, per exemple, estimava que davant aquest darrera opció, els interessos dels deute públic anglès podrien augmentar fins a un 5%, dos punts percentuals superiors als bons alemanys. Atacs sobre la lliure esterlina també es preveuen.

Si bé és cert que un govern fort, de majoria absoluta i amb un mandat electoral clar, pugui semblar la millor opció per atacar els greus problemes econòmics i estar en sintonia amb els mercats (que demanen un govern d’aquest tipus i són reticents a una altra cosa), hi ha opinions en sentit contrari. The Times així ho expressa: un govern en coalició pot portar a prendre decisions amb un fort suport polític i, per tant, social, almenys de forma molt més clara que en cas d’un partit que actuï en solitari i individualment. Aquest partit amb majoria absoluta (que no significarà pas majoria en el vot popular donades les característiques del sistema electoral anglès) haurà d’enfrontar-se en solitari als poders socials i sindicats per treure les reformes endavant. A la vegada, haurà de calmar els mercats financers que, tal com s’intueix davant aquesta decisió d’obrir de matinada, estan força inquiets davant el que pugui succeir tan ara com en el futur.

Referències complementàries:

[1] Nota informativa de la LIFFE sobre l’obertura extraordinària del mercat.

http://www.euronext.com/fic/000/056/535/565357.pdf

[2] “Els Futurs dels bons de deute públic s’incrementen davant un fort suport als Conservadors”. Article publicat al The Guardian.

http://www.guardian.co.uk/business/marketforceslive/2010/apr/15/gilt-futures-rise-poll-conservatives

[3] “Un govern dèbil pot ser la nostra millor opció”. Article publicat al The Times.

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/anatole_kaletsky/article7089477.ece

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS