Gran Bretanya: Primer dia i encara sense Primer Ministre

Els conservadors britànics liderats per David Cameron han guanyat les eleccions britàniques però no han aconseguit la majoria absoluta.

Escrutades 648 de les 650 circumscripcions del país, els conservadors ó tories han guanyat 305 escons, els laboristes 258 i els liberal-demòcrates 57.

Els conservadors de centre-dreta, liderats per David Cameron estan guanyant escons, 97 més que les passades eleccions del 2005, però els resultats oficials suggereixen, per ara, que no serien suficients per donar una majoria absoluta.

Per la seva banda, els laboristes de centre-esquerra del primer ministre Gordon Brown haurien perdut entorn els 91 escons, però no la possibilitat de que el seu líder segueixi governant. Com actual ocupant del 10 de Downing Street, és facultat del Sr. Brown decidir si pot aconseguir un acord per romandre en el poder o si s’ha de renunciar.

Els votants al Regne Unit solen veure els triomfants primers ministres davant de les escales de Downing Street el dia després de les eleccions. Aquest any, però, les coses podrien canviar.

Els resultats, que garanteixen la victòria de Cameron però sense possibilitats d’obtenir la majoria absoluta, deixen el parlament britànic sense una majoria clara per primera vegada en 36 anys, fet àmpliament ressaltat pels mitjans britànics.

La inestabilitat i els possibles pactes de Clegg

Brown pot intentar establir un pacte amb els liberal-demòcrates del Sr. Nick Clegg per a poder formar govern. En concret, el Partit Liberal Demòcrata de centre va tenir una “decepció” en paraules del Sr. Clegg, al perdre uns 5 escons en relació amb els comicis de 2005. S’esperava que el seu partit millorés la seva actuació després del bon exercici de Clegg en els debats televisius i enquestes que li atorgaven un sòlid tercer lloc, capaç d’inclinar la balança de poder, però no ha estat així, i el partit liberal-demòcrata ha estat la gran decepció. Els votants potser no s’han atrevit a donar el cop de gràcia al bipartidisme, però la injustícia del sistema electoral ha quedat més viva que mai.

Clegg s’ha limitat a assegurar que ha estat una “nit decebedora”, ja que els seus no van ser capaços d’aconseguir “el que volien” en uns comicis per als que havien arribat a pujar com a segona força en les enquestes.

L’escenari electoral projecta potencialment certa inestabilitat política en un moment particularment delicat. No només per la situació econòmica general del Regne Unit, que ha d’afrontar un dur retallada de la despesa pública en els propers anys, sinó perquè les eleccions han coincidit amb la crisi de Grècia.

No obstant això, la manca de majories absolutes que deixa la cita del 6 de maig podria convertir-los en un element molt important, de manera que ha aprofitat per reclamar als altres partits que “no s’afanyin” a l’hora de prendre decisions al voltant del nou Govern.

Tot i això, les formacions no sumen els escons necessaris per aconseguir-ho i necessitarien l’aliança amb partits minoritaris.

Les primeres declaracions

El Sr. Cameron va assegurar ahir que els laboristes “Han perdut el seu mandat per governar aquest país.” Mentre que Brown va afirmar que és “la seva obligació intentar que el Regne Unit tingui un govern fort i estable.”La majoria de tabloides britànics i segurament també els candidats ignoren el que passarà a continuació.

En les últimes hores, però, sembla que el Sr. Cameron ha ofert als lliberals del Sr. Clegg un acord “global” de govern.

El partit del govern laborista va veure dos dels seus ex ministres de l’Interior derrotats, Jacqui Smith i Charles Clarke, però els ministres d’Educació, Ed Balls, i de Comunitats, Hazel Blears, van aconseguir retenir els seus seients al Parlament.

Informació Complementària:

Article a eKonomicus: “L’agenda econòmica dels Liberal-Demòcrates pot ser determinant al Regne Unit”

https://ekonomicus.wordpress.com/2010/03/18/lagenda-economica-dels-liberal-democrates-pot-ser-determinant-al-regne-unit/

2 Responses to “Gran Bretanya: Primer dia i encara sense Primer Ministre”

 1. DavidDeLaMarina

  Ara tots dos partits majoritaris, a vore com es poden vendre als Liberals Demòcrates….

  El telèfon de Clegg estarà tirant fum ara mateix

  Per cert, s’ha escrutat la 649 circumscripció, Anglesa, i com no ha sigut altra cadira pels conservadors. La darrera que fa 650, Thirsk & Malton, es sabrà el 27 d’aquest mateix mes per la mort del candidat del partit UKIP.

  Més info: http://economylessons.blogspot.com/2010/05/uk-elections-conservative-party-wins.html

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS