Brasil adopta una retallada de la despesa pública per no sobrecalentar l’economia

A diferència del que succeeix als països econòmicament més desenvolupats, les expectatives sobre el Producte Interior Brut al Brasil apunten a que aquest país registrarà la taxa de creixement interanual més alta dels darrers anys, prevista al voltant del 6.5%. El factor principal d’aquesta tendència és la demanda interna, ja que, per exemple, les vendes minoristes han augmentat un 15.7%. El principal banc brasiler, Itau Unibanco, ha arribat a comparar-ho amb uns registres “dignes de la Xina”; en aquest sentit, el govern ja ha pres mesures per no excedir les expectatives.

Per descomptat, aquest contrastat creixement té les seves conseqüències que no sempre són positives, tot i que cal reconèixer la bona política que el govern de Lula ha desenvolupat durant la crisi i que ha minimitzat els seus impactes. Hi ha riscos: l’economia pot estar sobrecalentant-se, és a dir, pot estar adoptant un creixement espectacular a curt termini però que no vagi acompanyat d’una sostenibilitat econòmica en el llarg termini. Bàsicament això es pot mesurar a través d’un indicador clau, sobretot en el conjunt d’economies emergents: la inflació.

L’equip polític de Lula es va fixar una inflació objectiu del 4.5%, límit que permetria no posar en perill el creixement econòmic. Però el fort creixement del consum intern ha provocat que la inflació esperada per al 2010 es situï al 5.5%, fet que ha disparat les alarmes ja que seria molt dificultós revertir aquesta tendència.

Per aquest motiu, el govern brasiler ha adoptat de forma urgent mesures per no accelerar excessivament la taxa de creixement i d’inflació del país. Això s’ha traduït en retallades en la despesa pública, per valor de 10.000 milions de reals (uns 4.400 milions d’euros a tipus de canvi actual). Aquesta acció, que ha sigut felicitada tan pel governador del Banc Central brasiler, Henrique Meirelles, com per diversos representants de les institucions financeres brasileres, no representa més del 0.3% del PIB total del Brasil. Per tant, no posa en perill els forts programes socials tan necessaris en una societat amb elevats contrastos de riquesa, però si que dóna un missatge molt important als inversors del país llatinoamericà: es realitzaran les accions que facin falta per controlar la inflació, es mantindrà el creixement en el futur immediat i s’estabilitzarà aquest a llarg termini.

El Fons Monetari Internacional demana que es redueixi deute públic

D’altra banda, el Fons Monetari Internacional ha llençat un avís, dirigit no només als països desenvolupats sinó també als que es troben en vies de desenvolupament, per a reduir els nivells de deute públics. La institució avisa que als països de l’OECD el rati de deute sobre PIB podria arribar al 110% per al 2015 de seguir al ritme actual, enfront d’un 73% que es va registrar al 2007.

Avisa que aquesta situació és insostenible ja que pressiona a l’alça els tipus d’interès al mercats de capital i perjudica la recuperació econòmica, que s’alenteix. Això seria així perquè cada cop és més car aconseguir finançament per part dels Estats, sobretot per les economies emergents ja que és sobre que acostumen a ser els més necessitats de finançament i els que menys credibilitat aixequen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS