La compra de deute públic per part del BCE no provocarà inflació: Trichet afirma que “no estem canviant la política monetària”

En poc menys d’una setmana, el governador del Banc Central Europeu, el francès Jean-Claude Trichet, ha passat d’assegurar que existia cap debat sobre la intervenció en els mercats de deute públic a confirmar que, finalment, el BCE ha acceptat comprar directament emissions de deute dels Estats membres de la zona Euro. D’aquesta manera, es trenca una norma de funcionament tàcita heretada del Bundesbank alemany, el nucli central d’aquesta institució financera europea. El volum d’aquest programa d’adquisicions de deute no ha sigut desvetllat per Trichet.

Aquesta política de monetització del deute públic (a través de la creació de nou diner al sistema) rep el nom de quantitative easing, que es pot traduir com “flexibilització quantitativa”. Implica un augment de la base monetària, és a dir, més diner en circulació, que les teories econòmiques i la realitat empírica associen amb augments de la inflació. Tot i això, el BCE ha informat que la monetització de deute s’esterilitzarà (és a dir, se n’anul·laran els efectes) de tal manera que realment no s’augmentarà la quantitat de diners en circulació a la zona Euro, mantenint intacte el compromís anti-inflacionista.

Les paraules de Trichet, en una entrevista al diari alemany Handelsblatt, són clares respecte aquesta puntualització i el refús a aquesta política: “no estem modificant la nostra política monetària. No ens estem embarcant en un quantitative easing. Retirarem la liquiditat que injectarem al sistema bàsicament a través de l’oferiment de dipòsits bancaris a mig termini”. També s’ha mostrat franc respecte l’estabilitat de preus, que no semblaria estar amenaçada: “el Consell de Govern del banc no tolerarà la inflació”.

Els efectes del quantitative easing, com no pot ser d’altra manera, poden ser positius i negatius. Com a factors positius, cal tenir en compte que millora substancialment la posició financera de molts Estats membres, en el sentit que la rendibilitat que generen els bons de deute públic és menor, reduint la càrrega fiscal dels Estats pel pagament d’interessos. A més, permet reforçar la figura de prestamista d’última instància del Banc Central, tot reforçant la credibilitat dels països. D’altra banda, els factors negatius passen per la generació de riscos per l’estabilització de preus, és a dir, increments de la inflació, així com un deteriorament de la confiança i independència del Banc Central, un dels pilars de les institucions europees.

Pràctica ja aplicada entre els països desenvolupats però forta oposició del nucli alemany

La compra directa de deute públic sobirà per part dels respectius Bancs Centrals és una política que ja fa mesos que és aplicada tant per la Reserva Federal americana com pel Banc d’Anglaterra, per donar dos exemples clars. L’adopció d’aquestes pràctiques van ser ràpides en vista a reduir la pressió que podia generar sobre els interessos a pagar pels bons que els respectius dèficits fiscals podien ocasionar.

Tot i això, el Bundesbank, sempre temerós de les repercussions sobre la inflació que aquest tipus de mesures poden provocar, s’ha afanyat a manifestar la seva posició crítica degut a les conseqüències negatives que això pot comportar, tal com s’ha dit anteriorment. L’oposició d’Axel Weber, governador del banc alemany, juntament amb altres governadors de bancs centrals minoritaris, va provocar que aquesta decisió no s’adoptés per  unanimitat.

[1] Entrevista a Jean-Claude Trichet realitzada pel diari Handelsblatt sobre les noves mesures (en anglès)

http://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/_b=2580549,_p=31,_t=ftprint,doc_page=0,fp=false,isPdf=1;printpdf

[2] Article de la Revista eKonomicus sobre les diverses solucions polítiques que podien ser aplicades a Europa: entre elles, quantitative easing.

https://ekonomicus.wordpress.com/2010/03/27/solucions-a-l%E2%80%99europea-analisi-de-les-diferents-receptes-economiques-aplicades-contra-la-crisi/

3 Responses to “La compra de deute públic per part del BCE no provocarà inflació: Trichet afirma que “no estem canviant la política monetària””

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS