Crisi Econòmica = Or

La cotització de l’or ha arribat a nivells rècord fina a situar-se entorn els 1.000 euros l’unça per primera vegada en la seva història. Recordem que l’augment del preu del metall està quasi sempre associada a una major incertesa en l’economia.

Així per exemple, la pujada del preu del metall començà després de l’atentat de l’11-S, però es mantingué fins el 2005 entre els 300 – 400 euros l’unça. Les guerres a orient mitjà, els atacs terroristes i la crisi econòmica i de confiança en els consumidors es sol dir que són els principals causants de les pujades dels preus dels metalls, que actuen com a actiu refugi. Si observem l’índex de confiança dels consumidorsnord-americans[1], veurem certa relació amb la caiguda l’octubre del 2007 i l’espectacular pujada del preu de l’or, passant de aproximadament de valdre 500 euros l’unça als 1.000 d’aquest mes.

Futur de l’or, possible bombolla?

Evidentment la crisi grega ha jugat també un paper clau en aquest últim repunt del preu. La inestabilitat en l’economia fa que els inversors tinguin por de que els paquets d’estímuls financers debilitin el dòlar i l’euro i acabin generant inflació, sobretot degut als recents anuncis de pujades en l’IVA. La majoria d’analistes del mercat de metalls, per tant, preveuen que al llarg del 2010 el preu de l’or continuï pujant fins almenys els 1.800 euros.

El risc de “bombolla” encara no sembla ser sostenible, però molts analistes apunten ja que la demanda del metall per part de molts països emergents, com l’Índia i la Xina, si continua a aquest ritme suposaria crear una bombolla a finals del 2010.

Històricament ja s’han viscut casos semblants, per exemple, durant els anys ’70 va augmentar el metall preciós unes 24 vegades el seu preu inicial, passant de 35 a 850 dòlars l’unça.

Bibliografia complementaria:

(1)        Article al The Economist sobre les mines d’or als EEUU – The rush – 15/04/2010

http://www.economist.com/world/united-states/displaystory.cfm?story_id=15911304

(2)       Article al BusinessWeek (propietat de Bloomberg) sobre la posible baixada del preu de l’or – Gold May Fall as Some Investors Sell After Climb to Near Record

http://www.businessweek.com/news/2010-05-17/gold-may-fall-as-some-investors-sell-after-climb-to-near-record.html

(3)        Evolució de la producció mundial d’or

http://www.goldsheetlinks.com/production.htm


[1] La confiança dels consumidors, en anglès, consumer confidence index (CCI) és un indicador que mesura l’optimisme que poden tenir els consumidors enfront l’economia en general. Als EEUU, aquest índex es pren mensualmente per la “Conference Board”, una organització independent en recerca econòmica. El CCI es començà a mesurar el 1967 i té com a “benchmark” el 1985, per tant, 1985 és valor 100.

 

3 Responses to “Crisi Econòmica = Or”

  1. oriolopez

    Més que una bombolla, es tracta d’un valor refugi, ja que no és l’or el que es mou sinó les monedes, a l’augmentar la massa monetària.

    Respon
  2. Àngel

    Voleu dir que tot plegat no és cap bombolla de l’or, que l’or està quiet mentre els papers de colors cada vegada valen menys?

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS