El Banc Central Europeu ja ha desemborsat 16.500 milions d’euros per comprar deute públic sobirà

La maquinaria del Banc Central Europeu ja s’ha posat en marxa des de l’anunci la setmana passada del seu governador, Jean Claude Trichet, en que presentava la nova estratègia per acabar amb els “atacs” financers contra l’Euro consistent en la compra de deute públic dels membres amb aquesta moneda única. Aquesta estratègia s’ha conegut com a quantitative easing i pretén dissipar la pressió sobre la solvència dels Estats al mateix temps que reduir els costos de finançament quan s’intenta emetre deute.

Així doncs, durant aquesta darrera setmana el BCE ja ha anunciat el desemborsament de 16.500 milions d’euros, tot i que no ha transcendit de quins països procedien els bons comprats o la quantitat de diners que el banc té pensat moure en el futur dins aquesta estratègia. Aquesta opacitat d’informació i imprevisibilitat, segons apunten en alguns mitjans de comunicació, és degut a que volen maximitzar l’impacte psicològic de l’acció sobre els inversors que busquin desestabilitzar els mercats financers.

Tot i això, també és possible que es doni peu a jocs especulatius amb el moment d’intervenció del Banc Central donat que és una tàctica d’implantació recent i està una mica limitat degut a l’oposició d’alguns països membre.

D’altra banda, amb la finalitat d’evitar que la política monetària passi a ser expansiva (és a dir, augments dels diners en circulació, la massa monetària, a la zona Euro) i provoqui pressions inflacionistes, el BCE ha demanat a les institucions financeres privades que dipositin diners per la mateixa quantitat (recordem, 16.500 milions d’euros) en dipòsits setmanals oferts pel Banc Central a un tipus d’interès de l’1%. Això és el que s’anomena estirilització monetària.

Inquietuds internes davant aquestes mesures

El nucli d’origen alemany del BCE, capitanejat pel destacat membre del consell executiu, Jürgen Stark, no atura les seves crítiques moderades a les estratègies últimament adoptades pel conjunt de membres de la zona Euro i pel propi Banc. En aquest sentit, Stark ha declarat als mitjans de comunicació alemanys que “el paquet de rescat de 750.000 milions d’euros ens ajudarà a guanyar temps però no resoldrà el problema fonamental”.

Concretament, pel que fa a la compra de bons públics, ha assegurat que això provocarà inflació si no es reforcen les accions per evitar-ho i si dura massa temps tot plegat. Tot i això, ha assegurat que la independència del BCE segueix intacta.

2 Responses to “El Banc Central Europeu ja ha desemborsat 16.500 milions d’euros per comprar deute públic sobirà”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS