La Fed comença a parlar de deixar de comprar deute públic americà i començar a vendre’l

L’optimisme dins de la Reserva Federal nord-americana (Fed) va en augment. Això és el que se’n pot extreure de l’última reunió mantinguda per l’equip principal de Ben Bernanke en que han revisat a l’alça les perspectives de creixement de l’economia dels Estats Units fins a situar-les entre un 3.2 i un 3.7%, quan prèviament eren inferiors al 3%.

Sembla, doncs, que els Estats Units tornen al camí d’un creixement força robust. Tot i això, les preocupacions per un canvi de política monetària semblen estar fora de lloc, ja que, tal com han declarat als mitjans de comunicació nord-americans, la Fed encara troba l’economia massa vulnerable, fet que incentiva a “mantenir una posició acomodatícia respecte la política monetària” i els tipus d’interès. Per tant, tot es mantindrà com en l’actualitat, almenys a curt termini.

La major preocupació de la Fed actualment és reduir el volum dels actius que ha anat acumulant des de l’inici de la crisi. Cal recordar que aquesta institució, juntament amb el Banc d’Anglaterra, van ser de les primeres en dur a terme l’estratègia coneguda com quantitative easing, o flexibilització monetària, consistent en la compra de deute públic. Les xifres són les següents:

–          Durant el 2009 es van adquirir 300.000 milions de dòlars en bons del Tresor americà.

–          Al març de 2010 es va completar el programa de compra de cèdules hipotecàries esponsoritzades pel govern americà i valorades en total en 1.25 bilions de dòlars.

El fet de reduir part de l’actiu de la Reserva Federal permetrà desenvolupar operacions en els mercats de diners i de crèdit d’una forma més eficient que sense la gran quantitat de reserves que s’han hagut d’acumular com a contrapartida per la compra dels bons i els actius hipotecaris. El problema, però, està en resoldre el debat intern sobre quan dur a terme aquesta venda massiva d’actius. Part de l’equip de govern aposta per fer-ho “relativament aviat”, mentre que l’altra part voldria “posposar-ho durant un temps”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS