Les borses asiàtiques pateixen les paraules de Kim Jong-il

Evolució del Nikkei al llarg del 2010

L’índex borsari japonès (Nikkei) va caure ahir un 3,06%, fins a situar-se en els 9.459,89 punts, en el seu pitjor tancament en sis mesos, des del 30 de Novembre. L’índex porta acumulat una pèrdua d’un 11,22% des de principis d’any. Segons sembla, les causes principals d’aquesta forta caiguda han estat:

  1. Descens de l’euro per por a que els problemes a Europa incloguin ara la salut dels bancs i la crisi s’estengui a més països. [1]
  2. Relacionat amb l’anterior, la situació bancària europea no és ni molt menys bona, i això preocupa també als mercats asiàtics. A més, encara s’agreujaren més les expectatives negatives amb la intervenció del Banc d’Espanya a CajaSur.
  3. Ja s’apunta, però, que la principal causa és també la notícia de que el líder de Corea del Nord, Kim Jong-il, va donar l’ordre al seu exèrcit d’estar preparat per al combat amb Corea del Sud, després que Seül l’acusés de torpedinar al març una corbeta sud-coreana i acabar amb la vida de 46 marins. Per això, també el won sud-coreà es desploma un 4,6% enfront del ien japonès, i el Kospi (índex borsari sud-coreà) perd un 2,8%.

Altres indicadors

Per la seva part el segon indicador de Tòquio, el Topix, que agrupa tots els valors de la primera secció ha suavitzat les seves pèrdues al 2,3%. L’indicador regional MSCI Àsia Pacífic també retalla posicions, un 2,7% i va tancar en el seu nivell més baix des del 30 de juliol. El Hang Seng de Hong Kong es va depreciar un 2,4%, i la Borsa de la Xina va perdre més del 2%, després de l’avanç del 3% que va experimentar en la jornada anterior entre especulacions que el Govern refredaria els seus plans de frenar l’especulació immobiliària.

Informació Complementària

(1)    Nikkei – principal diari financer japonès

http://e.nikkei.com/e/

(2)    Article al The Wall Street Journal

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703559004575257370600119104.html?mod=WSJ_latestheadlines

(3)    Blog d’economia japonesa de l’economista Edward Hugh

http://japanjapan.blogspot.com/


[1] El fet que l’euro estigui perdent gran part del seu valor (article eKonomicus del passat 20 de maig) afecta inevitablement a pujades en la resta de divises asiàtiques i en exportacions més cares per a aquests països. És per això, que els mercats financers ho interpreten com una notícia negativa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS