Les borses asiàtiques pateixen les paraules de Kim Jong-il

Evolució del Nikkei al llarg del 2010

L’índex borsari japonès (Nikkei) va caure ahir un 3,06%, fins a situar-se en els 9.459,89 punts, en el seu pitjor tancament en sis mesos, des del 30 de Novembre. L’índex porta acumulat una pèrdua d’un 11,22% des de principis d’any. Segons sembla, les causes principals d’aquesta forta caiguda han estat:

  1. Descens de l’euro per por a que els problemes a Europa incloguin ara la salut dels bancs i la crisi s’estengui a més països. [1]
  2. Relacionat amb l’anterior, la situació bancària europea no és ni molt menys bona, i això preocupa també als mercats asiàtics. A més, encara s’agreujaren més les expectatives negatives amb la intervenció del Banc d’Espanya a CajaSur.
  3. Ja s’apunta, però, que la principal causa és també la notícia de que el líder de Corea del Nord, Kim Jong-il, va donar l’ordre al seu exèrcit d’estar preparat per al combat amb Corea del Sud, després que Seül l’acusés de torpedinar al març una corbeta sud-coreana i acabar amb la vida de 46 marins. Per això, també el won sud-coreà es desploma un 4,6% enfront del ien japonès, i el Kospi (índex borsari sud-coreà) perd un 2,8%.

Altres indicadors

Per la seva part el segon indicador de Tòquio, el Topix, que agrupa tots els valors de la primera secció ha suavitzat les seves pèrdues al 2,3%. L’indicador regional MSCI Àsia Pacífic també retalla posicions, un 2,7% i va tancar en el seu nivell més baix des del 30 de juliol. El Hang Seng de Hong Kong es va depreciar un 2,4%, i la Borsa de la Xina va perdre més del 2%, després de l’avanç del 3% que va experimentar en la jornada anterior entre especulacions que el Govern refredaria els seus plans de frenar l’especulació immobiliària.

Informació Complementària

(1)    Nikkei – principal diari financer japonès

http://e.nikkei.com/e/

(2)    Article al The Wall Street Journal

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703559004575257370600119104.html?mod=WSJ_latestheadlines

(3)    Blog d’economia japonesa de l’economista Edward Hugh

http://japanjapan.blogspot.com/


[1] El fet que l’euro estigui perdent gran part del seu valor (article eKonomicus del passat 20 de maig) afecta inevitablement a pujades en la resta de divises asiàtiques i en exportacions més cares per a aquests països. És per això, que els mercats financers ho interpreten com una notícia negativa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS