El govern tailandès fa un gir cap al centre per buscar la reconciliació i la recuperació econòmica

La protesta de 2 mesos dels camises vermelles a Tailàndia es va acabar el 19 de Maig amb l’assalt final de l’exèrcit tailandès al camp on s’havia fet fort aquest moviment opositor (casualment, el cor financer de la capital, Bangkok), amb la mort de 88 persones segons fonts oficials. L’atac va ser ordenat per l’actual Primer Ministre, Abhisit Vejjajiva, mantingut en el poder gràcies el suport de l’estament militar. Això té, per descomptat, costos polítics molt importants, no només internament sinó també externs.

La solució que ha adoptat el Primer Ministre Vejjajiva per tancar les ferides socials i reunificar la societat tailandesa és girar la seva política cap a postures més de centre, abandonant el biaix conservador que va adoptar al pujar al poder al 2006, en contraposició a les polítiques populistes que va impulsar l’ex-primer ministre Thaksin Shinawatra, a qui molts assenyalen com a màxim instigador de la revolta. Així, Vejjajiva espera poder recuperar el suport de la classe mitjana del país, fet indispensable en una economia emergent com és Tailàndia, on una inestabilitat com la presenciada el darrer mes pot passar una forta factura de cara al desenvolupament del país. Vejjajiva ja ha declarat que es troba més interessat en assegurar la pau i la prosperitat que en mantenir-se en el poder.

En aquest sentit, l’actual govern té previst obrir la porta a la incorporació de les diferents sensibilitats de l’espectre polític tailandès, durant l’any i mig que resta per les eleccions, amb l’objectiu de superar les limitacions econòmiques i socials que han portat a aquesta situació. Això inclouria, fins i tot, trobar una àrea de treball comuna entre govern i membres moderats de l’oposició encapçalada pels camises vermelles. Tot i això, s’ha negat a buscar cap tipus de reconciliació amb Shinawatra.

Thaksin Shinawatra, líder del partit Thai Rak Thai, és el màxim interessat en evitar aquest procés de reconciliació ja que espera poder obtenir el poder de nou a través d’unes eleccions crispades. Actualment està sent processat judicialment a Tailàndia per possibles negocis amb frau i ja va estar a la presó. Cal recordar que Shinawatra va obtindre una aclaparadora victòria a les eleccions del 2001 amb un missatge clar i populista dirigit sobretot a les zones rurals i a la classe popular acostumada a no ser tinguda en compte per l’oligarquia monàrquica. La seva política va capgirar el sistema imperant al país i li va permetre guanyar les eleccions de nou al 2005 tot i la forta oposició dels militars i del cos burocràtic tradicional, que el van acabar derrocant al 2006.

Tailàndia ha de recuperar el seu pes regional a través de la reconciliació social

La cimentació d’una ràpida recuperació econòmica desprès dels greus incidents de dos mesos seran claus per conèixer si Tailàndia podrà recuperar el seu important paper econòmic regional. Per un cantó, Tailàndia representa un important centre d’atracció turística, però per un altre, i més important, és un significatiu centre logístic internacional i nucli d’indústries manufactureres enmig d’una regió clarament caracteritzada per la seva capacitat de captació d’indústries multinacionals i d’exportació (el comerç total a Tailàndia, és a dir, importacions més exportacions, va representar el 130% del seu PIB al 2008 –font: Banc Mundial).

Tot i això, Tailàndia és també un país molt polaritzat entre zones urbanes-industrials i rurals, encara que els importants esforços en polítiques de desenvolupament per les àrees agrícoles (on hi viu més del 60% de la població) que va impulsar Shinawatra han reduït considerablement les diferències. Els índexs de pobresa són encara significatius: gairebé el 14% de la població viu sota el llindar de la pobresa –font: UNDP.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS