Hongria = Grècia II?

El desconcert s’apodera de l’economia hongaresa en 3 dies.

El passat dijous, dirigents del partit governant (Fidesz), de centre-dreta, van acusar l’anterior executiu socialista de falsejar els comptes i de posar a l’estat a la vora de la fallida. Mentre que divendres, el portaveu del govern, Péter Szíjjárto, va amplificar el missatge: “Aquestes declaracions no són exagerades”. I finalment dissabte el secretari d’estat Mihaly Varga va comentar que “Comentaris així són exagerats i és desafortunat que ho fessin col·legues meus”. Tot això deixa un seguici de males notícies per als mercats financers i els organismes internacionals, ja molt tocats.

El Sr. Varga afegí que “El govern hongarès no té cap problema per finançar la despesa pública, això està fora de qüestió”. És evident que ara mateix la principal preocupació del president Orbán és com apaivagar el foc encès en els mercats financers. Amb les paraules de dijous i divendres, el preu del bo hongarès i d’altres com l’espanyol, el florí (moneda hongaresa), l’euro i la borsa de Budapest han experimentat importants pèrdues.

Olli Rehn, comissari d’economia de la U.E., va dir des de Corea del Sud en una reunió del G-20 que Qualsevol insinuació que Hongria podia suspendre el pagament del seu deute públic no era exagerada, sinó extremadament exagerada”. Elena Salgado, també a Corea, va unir la seva veu com a representant de la presidència de torn de la U.E.: “Hongria ha pres mesures molt valents per reduir el dèficit i segur que seguirà fent-ho”.

L’engany

Molts analistes ja apunten que si al final es confirma l’engany en els comptes públics de l’anterior govern socialista, aquest tindria segurament un efecte devastador.

Les missions d’experts de l’FMI a Budapest en els últims mesos per garantir que les mesures d’ajust es posaven en marxa han estat recurrents. Una d’aquestes missions, programada per endavant, repassarà al costat del nou executiu hongarès els comptes públics dels darrers anys, segons va informar el Fons.

Articles anteriors d’Hongria a eKonomicus:

(1) El nou govern hongarès posa en dubte la renovació del préstec amb el FMI – 27 d’abril 2010

(2) Hongria supera la suspensió de pagaments i podria arribar a un dèficit raonable – 18 de febrer 2010

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS