Una mirada independent a l'economia internacional

Reguladors vs. Especuladors (primer assalt)

Els problemes de Grècia i altres països perifèrics d’Europa, la davallada de l’euro i les turbulències de la borsa han fet que governs i reguladors europeus tornin a concentrar les seves crítiques en els especuladors financers, grans culpables per a molts de l’actual crisi econòmica.

La U.E. ha donat el primer pas per a regular els coneguts com hedge funds[1]. El Parlament i la Comissió Europea han plantejat la creació d’un “passaport” per als operadors, empreses, que siguin de fora la U.E., sempre hi quan es compleixin una sèrie de requisits previs.

En concret, la directiva es basa en:

–      Ampliar la transparència dels hedge funds.

–      Reduir el seu palanquejament[2].

–      Millorar el control del seu risc.

–      Limitar la remuneració dels gestors, que molts cops sol ser exorbitant.

Font: L.A.Times

Tot i això, el Consell de Ministres Europeus, menys el Regne Unit[3], han dit que no estan d’acord amb la mesura presa. Això és així, degut a que 2 dels fronts més crítics contra la directiva europea de gestió alternativa provenen dels EEUU i del Regne Unit. Els nord-americans es queixen que amb la nova regulació i l’entrada en funcionament d’aquest “passaport”, suposa un desavantatge competitiu per als seus hedge funds, molts dels quals no podran comercialitzar a Europa. El secretari nord-americà del Tresor, Timothy Geithner, ha qualificat aquest fet com a discriminatori.

Per la seva banda, els britànics temen que aquestes normes moguin a molts gestors de Londres a Suïssa, on no haurien de suportar els majors costos que exigirà la regulació.

Merkel al capdavant de la regulació

Tanmateix, Alemanya ha prohibit temporalment les posicions curtes al descobert[4]. Evidentment, els grups financers s’han mostrat frontalment contraris a totes aquestes mesures. En paraules de l’escola de negocis alemanya EDHEC-Risk Institute: “Una vegada més, han pres decisions financeres basades més en idees preconcebudes i postures populistes que en l’anàlisi objectiu dels fets”, assenyalen.

Precedents
No és la primera ocasió en què els governs imposen mesures contra les posicions baixistes. Les turbulències que es van produir després de la fallida de Lehman Brothers el setembre del 2008 van fer que molts reguladors reticents a regular com els EEUU i el Regne Unit posessin límit a les inversions a curt termini.


[1] Els hedge funds són fons d’inversió que inverteix en productes financers amb un elevat risc. No estan disponibles sobre el públic en general, ja que són necessaris imports mínims molt elevats. A més, quasi no estan regulats, per això se’ls coneix com “Fons d’inversió lliure”. És ben conegut que els hedge solen buscar paraïsos fiscals per a dipositar els seus actius.

[2] Proporció d’actius totals que s’han finançat amb deute.

[3] Aproximadament un 80% dels hedge funds que operen a Europa són britànics.

[4] Evidentment les posicions financeres a curt (inferiors a 6 mesos) són les que es consideren com a més especulatives, ja que permeten, a especuladors per uns i inversor per altres, invertir en més quantitat de productes financers diferents.

Al “descobert” és aquella part del deute que no està compensada per res, ni tant sols per un crèdit.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS