Les traves a la importació d’aliments per part d’Argentina queden al descobert: negociacions de lliure comerç UE-Mercosur, en entredit

Una onada d’irritació cap a Argentina ha recorregut la Comissió Europea i empresaris del sector agroalimentari davant un bloqueig “no oficial” de les importacions de productes alimentaris per part de la Secretaria de Comerç Interior del país sud-americà. Tot i que el volum d’intercanvi comercial entre els dos blocs no és gaire elevat en termes relatius, el simbolisme d’aquesta acció rau en que ha tingut lloc enmig de les negociacions per iniciar un tractat de lliure comerç Unió Europea – Mercosur. La confiança mútua ha estat afectada i els ministres d’agricultura d’Itàlia, França, Alemanya i Grècia han advertit que futures reunions quedaran en entredit.

Guillermo Moreno, secretari de Comerç Interior d'Argentina. Font: El Popular.

Les mesures instrumentades sobre les importacions alimentàries es van començar a aplicar a principis de maig, tot i que no “de forma oficial”. La Secretaria de Comerç Interior, dirigida per Guillermo Moreno, va demanar que es paralitzessin les entrades de productes alimentaris i s’apliquessin un major control sobre què entrava i que no. Moreno també va declarar públicament que els supermercats argentins no compressin tants aliments estrangers. El que en apariència sembla una reclamació legítima, en cert sentit, s’ha traduït en el fet que molts contenidors plens de productes agroalimentaris europeus es queden parats a la duana dels ports, cosa que evidència que aquestes mesures han funcionat com a traves a les importacions.

Diversos contractes han estat cancel·lats per part d’operadors comercials argentins. Grècia, per exemple, ha denunciat que des d’abril s’han cancel·lat intercanvis comercials cap a l’Argentina que representen el 40% del valor total de les importacions anuals d’aquest país cap al país sud-americà.

Justament, dimarts passat va tenir lloc una reunió a Buenos Aires per tractar els primers passos i els punts principals d’aquest possible acord de lliure comerç entre Mercosur i la Unió Europea, tot i que sota un ambient relativament tens. Dacian Ciolos (Romania), comisari d’agricultura de la Comissió Europea, va assegurar que aquestes mesures són clarament il·legals i que afecten a gairebé tots els productes agroalimentaris europeus.

Per la seva part, el possible acord de lliure comerç consistiria en la liberalització de l’intercanvi de productes alimentaris juntament amb la facilitació de l’entrada als mercats de serveis i telecomunicacions.

Visió des de l’Argentina

Diversos dirigents polítics del Govern de Cristina Fernández han negat que s’hagin dut a terme mesures amb l’objectiu de perjudicar les importacions cap a l’Argentina o afectar a les negociacions per aquest tractat de lliure comerç. Declaracions d’Aníbal Fernández, cap del Gabinet argentí, apunten a que no hi ha cap altre interès que “cuidar els productes propis”.

Zapatero i Fernández de Kirchner durant la darrera cimera UE-Mercosur. Font: Infolatam.

La Ministra d’Indústria argentina, Débora Giorgi, ha contraatacat amb acusacions creuades:  “si hi ha un mercat que està significativament protegit contra les importacions de productes comestibles és precisament el mercat de la Unió Europea”. La ministra es refereix a la gran quantitat de subsidis que s’han instrumentalitzat a la UE per un sector agrícola europeu poc competitiu, juntament amb alguns aranzels especials i les altes normes sanitàries.

En certa manera, aquest nou capítol de conflictes comercials amb Llatinoamèrica sembla rescatar els ideals del model econòmic conegut com “Industrialització per Substitució d’Importacions”, llargament aplicat a aquest continent durant la segona meitat del segle XX. Aquest model estava enfocat a desincentivar mitjançant polítiques industrials actives (subsidis i direcció estatal a la indústria, aranzels i política monetària restrictiva) les importacions de productes que es poguessin produir dins el propi país. El model ISI es va esgotar al cap d’unes dècades d’aplicació degut als problemes d’hiperinflació que comportava i als desequilibris lligats al deute extern.

Cronologia dels esdeveniments

Principis de maig: Barreres als aliments. Guillermo Moreno, secretari de Comerç Interior, comunica als supermercats que no importin més productes alimentaris que tinguin el seu equivalent fabricat al país.

12 de maig: primera advertència. La delegació de la UE adverteix que, de concretar-se les restriccions anunciades, serien “incompatibles amb la normativa de l’Organització Mundial del Comerç i amb els compromisos adquirits per Argentina dins el marc del G-20”.

17 de maig: desmentida presidencial. Durant la cimera UE-Mercosur, a Madrid, la presidenta Cristina Fernández de Kirchner va negar que existissin restriccions a les importacions.

26 de maig: amenaça de represàlies. El govern de Brasil adverteix que prendrà mesures de “reciprocitat” si els exportadors del seu país troben algun tipus de barrera per col·locar aliments al mercat argentí.

29 de maig: promesa bilateral. Cristina Fernández viatja a Rio de Janeiro i promet a Lula da Silva que “no hi haurà restriccions a les importacions brasileres”.

Enllaços relacionats:

[1] Fuerte reclamo europeo por las trabas a las importaciones. Diari La Nación; 29 de Juny.

http://www.lanacion.com.ar/nota.asp?nota_id=1279818

[2] La UE planteará ante la OMC supuestas trabas argentinas al ingreso de alimentos. Agencia EFE; 1 de Juliol.

http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5h1MtX2V5nGRcMDBmgGWsovUSi_LQ

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS