El liberal Komorowski, president de Polònia: conseqüències econòmiques

A les eleccions presidencials d’aquest cap de setmana a Polònia es decidia la política que marcaria la posició d’aquest Estat de 40 milions d’habitants dins el continent europeu. Per una part, una postura més aïllacionista davant la resta de poders d’Europa, reticent a cedir més competències a la Unió Europea permetent dirigir el creixement econòmic des del propi país, més conservadora: és la candidatura encapçalada per Jaroslaw Kaczynski, del Partit Justícia i Llibertat. Per una altra part, una major integració de Polònia dins les institucions europees, desenvolupant polítiques de caire més liberal i passant per una continuació de les privatitzacions d’alguns sectors encara a mans de l’Estat: és la candidatura de Bronislaw Komorowski, de la Plataforma Cívica.

És precisament aquest últim candidat qui ha guanyat en segona volta, al confirmar-se una victòria amb el 53% dels vots. D’aquesta manera, tot i que el marge davant l’opositor Kaczynski ha set força estret, el President i el Primer Ministre (Donald Tusk) de Polònia formen part del mateix partit polític, fet que facilitarà força l’avenç de les reformes que el govern té encara pendents, molt enfocades en la reducció del pes de l’Estat en l’economia i el dèficit fiscal. Cal recordar que la figura de president, a Polònia, té més rellevància que als països veïns, com Alemanya.

En general, les receptes econòmiques que es preveu que siguin aplicades per Komorowski, amb el suport del govern liberal de Tusk, es podrien resumir en les següents:

* Reducció del dèficit fiscal al 3% cap al 2012, tal com marca el Tractat de Lisboa de la Unió Europea, davant el 7% actual. S’espera que la consolidació fiscal sigui probablement més aplicable amb Komorowski al capdavant que amb Kaczynski.

* Tot i aquest objectiu, demora de les retallades pressupostàries i qualsevol reforma als mercats fins passades les eleccions locals i parlamentàries de 2011, ja que el partit Justícia i Llibertat encara acumula molts vots en contra de retallades de serveis públics i liberalització de l’economia.

* Protecció del sistema de pensions en el seu format actual, tot i ser el pes més important dins el pressupost estatal (en aquest punt, coincidia amb Kaczynski).

* En política canviària, facilitat per una apreciació del zloty i estabilització del seu tipus de canvi; no queda fora de l’agenda avançar cap a una adopció de l’euro a mig termini.

Enllaços relacionats:

[1] Komorowski guanya la presidència polonesa. Wall Street Journal; 5 de Juliol.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704738404575347180111959318.html?mod=WSJ_article_related

[2] Bronislaw Komorowski s’enfronta a una complicada decisió tàctica. The Guardian; 6 de Juliol.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jul/06/bronislaw-komorowski-civic-platform

[3] El zloty s’aprecia davant la victòria de Komorowski. Forex; 6 de Juliol.

http://www.forex-rateit.com/forex-news/forex-zloty-rises-on-komorowskis-win.html

2 Responses to “El liberal Komorowski, president de Polònia: conseqüències econòmiques”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS