Per què els càrtels surten cars? Sanció multimilionària al sector de la producció d’acer a Europa

La recerca del model de competència perfecta, aquell model de mercat tan eficient en que no hi ha cap actor (demandant o oferent) que pugui influir sobre tots els altres, sempre ha estat l’objectiu de qualsevol regulador econòmic governamental. Europa hi ha posat molt d’èmfasis des de la fundació de la Unió Europea, ja que, no ho oblidem, va néixer com una institució econòmica. En aquest sentit, la Comissió Europea sempre ha actuat com a gendarme de la lliure concurrència i competència legal als mercats: qualsevol símptoma de pacte de preus, càrtels o competència deslleial, ha estat contundentment perseguida i multada.

Lakshmi Mittal, president del grup Arcelor-Mittal i cinquena personalitat més rica del món. Font: indiadaily.com

Un nou episodi s’ha donat a conèixer aquest mes de Juliol al publicar-se la notícia de diverses sancions multimilionàries, 518 milions d’euros en total, a 17 empreses del sector de l’acer per pactar preus des del 1984 fins al 2002 a gairebé tot el territori de la Unió Europea. Aquest càrtel rebia el nom de “Club Zurich” (és allí on es va fer la primera reunió dels empresaris implicats) i consistia bàsicament en fixar quotes i preus individuals, repartiment dels clients i intercanvi d’informació comercial de caràcter confidencial. El comissari de Competència europeu i antic comissari d’Economia de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, ho ha arribat a comparar amb una “economia planificada” soviètica.

De l’import total de la sanció, la meitat s’ha imposat concretament al líder del sector, la franco-hindú amb seu a Luxemburg, Arcelor-Mittal. Aquesta empresa és la màxima exponent del mercat gràcies a que produeix al voltant del 10% de tot l’acer a nivell mundial. D’altra banda, 95 milions s’han imposat a empreses espanyoles (incloent la filial d’Arcelor-Mittal) que també formaven part del cartel.

El càrtel com a límit a la lliure competència

L’organització de mercat coneguda com a càrtel apareix quan es dona el fenomen conegut en termes econòmics com col·lusió. Consisteix en pactar un acord entre diverses empreses, de forma secreta i il·legal, amb l’objectiu de limitar la lliure competència al sector de tal manera que aquestes empreses aconsegueixen un avantatge competitiu i injust davant les que es queden fora del càrtel.

Un sector que s’apropi més a un oligopoli, és a dir, a un mercat dominat per una quantitat més aviat petita d’empreses, com és el cas del sector de la producció d’acer, és on hi ha més incentius a que apareguin càrtels.

En teoria, un sector amb multitud de proveïdors o productors força a establir els preus al mínim possible amb la finalitat d’obtenir el màxim de quota de mercat possible. No hi ha cap empresa que pugui determinar o influir sobre el preu de forma individual, ja que si intenta incrementar-lo, es pot quedar sense quota i fora del mercat. D’aquesta manera, s’incrementa al màxim l’eficiència del mercat i els beneficis pel consumidor, que no ha de pagar un preu més elevat que el que hauria de pagar en el millor dels casos.

En cavi, si les empreses o un grup d’elles opten per la col·lusió i la formació d’un càrtel, sense ser descobertes, tenen més facilitat alhora d’aconseguir mantenir un preu més elevat dels productes, ja que els consumidors no tenen alternatives per abastir-se a menor preu. Els beneficis extraordinaris de les empreses col·lusionades impliquen un cost en termes d’eficiència per la societat.

Per aquest motiu, evitar aquest tipus de situacions és un dels objectius primordials que històricament s’ha marcat la Comissió Europea.

Fonts i enllaços relacionats:

[1] Bruselas multa a 17 productores de acero por pactar precios. Publicat per Agènce France Press. 30 de Juny de 2010.

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5hI1qAm6IBNnjCyEf9oksCBd73bBQ

[2] EU fines 17 steelmakers for price-fixing cartel. Publicat per Wall Street Journal Online. 30 de Juny de 2010.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703426004575338382418420858.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS