La preferència pel risc financer encara no ha recuperat la normalitat

Durant les últimes setmanes les principals borses mundials han repuntat, però l’índex Standard & Poor’s 500 (S&P 500)[1] segueix caient un 9% aquest any, respecte al valor màxim d’abril. Tot i això, Richard Barley, del Wall Street Journal, comenta com els mercats crediticis europeus han millorat, on la crisi del deute s’ha cobrat de moment un alt peatge amb Grècia.

Markit iTraxx Senior Financials

És curiós veure com l’índex iTraxx Europe, basat en 125 bancs i asseguradores, i l’índex iTraxx Senior Financials, paràmetre per mesurar el risc sistèmic de bancs i asseguradores, s’ha reduït a tant sols un 0,08%, quan fa poc era d’un 0,63%. Per tant, sembla que el Sr. Barley té raó i el mercat creditici s’està allunyant del precipici en el qual està immers. Tot i això, molts operadors financers encara posa de relleu el baix nivell de les operacions del mercat.

També és preocupant el baix nivell de rendibilitat dels bons governamentals dels EEUU, Alemanya i el Regne Unit (entre el 0,5 i el 0,75% inferior als de començaments d’any). Això reflexa un període de baixa inflació i baix creixement, sobretot causat, segons molts experts, a la negativa de molts inversors a entrar al mercat d’accions.

Segons dades de l’Investment Company Institute, des del 2009, els inversors nord-americans han retirat 1.700 milions de dòlars nets de fons d’inversió en accions, mentre que s’han col·locat 545.000 milions de dòlars en bons de l’estat. La conclusió és, per tant, que la gana pel risc encara li queda un troç per a recuperar la normalitat.


[1] L’S&P 500 és un dels índex borsaris més importants dels EEUU, que engloba 500 empreses nord-americanes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS