La Xina compra deute espanyol i dona un vot de confiança a l’Euro

El passat 16 de juliol, el gegant asiàtic va donar un vot de confiança a l’euro quan el Primer Ministre xinès, Wen Jiabao va dir que “Europa serà sempre un dels principals punts d’inversió per a la Xina”. Juntament amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, el Sr. Jiabao va afegir “estic segur que Europa superarà les dificultats”.

Angela Merkel amb el seu homòleg Wen Jiabao a Beijing - font: AFP

Aquesta declaració de bones intencions per part del Primer Ministre han estat fetes després que la Xina comprés fa poc, centenars de milions d’euros de bons espanyols, signe inequívoc del retorn dels inversors asiàtics en els mercats europeus.

“El mercat europeu ha estat, és i serà en el futur un dels principals destins de les inversions xineses” va dir el Sr. Jiabao. Recordem que les reserves del govern xinès són les més grans del món amb un total de 2.450 bilions de dòlars.

“M’agradaria dir que ara que hi ha països europeus que estan passant dificultats econòmiques, la Xina en alguns d’ells els ha donat un cop de mà.” Com no podia ser d’altre manera, la cancellera Angela Merkel va elogiar el paper del seu homòleg: “És una important senyal que la Xina tingui confiança en l’euro.”

Yu Yongding, important i influent economista del Chinese Academy of Social Sciences, en una recent entrevista va comentar com “La Xina no ha de tenir por, els fonaments de les economies europees no són tant dolents”.

La compra de deute espanyol

Es calcula que el govern xinès ha comprat un total de 400 milions d’Euros en bons espanyols a 10 anys, per tant, a llarg plaç. Els varen adquirir a través de l’State Administration of Foreign Exchange, organisme encarregat de canalitzar les inversions exteriors de la Xina. A més, el gegant asiàtic havia donat ordre de comprar fins a 1.000 milions d’Euros en bons estatals espanyols.

Recordem a més, que Espanya va col·locar el passat 6 de juliol un total de 6.000 milions d’Euros de deute pública, de les que 2/3 parts varen anar a compradors internacionals, i el 14% a inversors internacionals, en contraposició al passat mes de gener en que aquest percentatge era de només el 5%.

2 Responses to “La Xina compra deute espanyol i dona un vot de confiança a l’Euro”

  1. Carles

    Aquest acte més enllà de donar confiança a Europa, és un signe inequívoc de que els xinesos no s’en refien dels EUA, ja que van crear ficticiament la crisi financera per pagar menys pel deute japonés i xinés.

    Respon
  2. gekonomicus

    Opinio el mateix en part. Dubto que els nord-americans “féssin” una crisi financera, quan justament alguns dels seus bancs han quebrat i els xinesos han sigut dels primers en sortir de la crisi. De tota manera, l’euro sembla estar guanyant petites “guerres” contra el dòlar com a principal actiu refugi, a part de l’or, clar.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS