Acord de lliure comerç Europa – Índia, llest per finals de 2010

Tot sembla indicar que l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i l’Índia s’acabarà d’enllestir a finals de 2010, desprès de més de 3 anys i 9 rondes bilaterals de negociacions. A finals d’aquest mes o principis de setembre està prevista una nova reunió entre el Ministre de comerç indi i el Comissari de comerç de la UE, Karel de Gucht. De firmar-se, aquest acord acostarà dos de les principals economies del món i permetrà al gegant emergent d’integrar-se més encara al sistema comercial mundial.

El comissari de comerç, Karel de Gucht. Font: hbvl.be.

L’Índia es caracteritza per ser un dels mercats més restrictius del món, no només per la presència d’alts aranzels a la importació de productes, sinó també per polítiques de restriccions quantitatives, llicències d’importacions i controls excessius a l’aduana. Tot i això, la Unió Europea representa el principal soci comercial del país asiàtic, registrant, per exemple, uns intercanvis per valor de més de 55.000 milions d’euros al 2007 (importacions més exportacions). Es preveu que el volum ascendeixi fins als 160.000 milions d’euros.

L’acord busca incrementar aquest intercanvi comercial alhora que millorar el flux d’inversions mútues entre ambdós regions, ja que actualment es situa en nivells relativament molt baixos (3.000 milions d’euros en total, 75% corresponent a flux d’Europa cap a l’Índia).

Tot i la lentitud manifesta, aquest procés compta amb el total compromís del Primer Ministre britànic, David Cameron, qui ja a finals de juliol va encapçalar una delegació empresarial i diplomàtica gegant a l’Índia amb la finalitat d’estrènyer llaços comercials entre aquest país i el Regne Unit. Allà, Cameron va incidir en que calia que l’Índia realitzi majors esforços per reduir les barreres al comerç com a primer pas per expandir el comerç bilateral i facilitar la firma d’aquest tractat de lliure comerç. “Volem que reduïu les barreres a la inversió estrangera en el sector bancari, defensa i serveis jurídics, i que recolliu els beneficis generats”, segons declaracions de Cameron recollides al Wall Street Journal.

Es plantegen dubtes davant els beneficis econòmics de l’acord de lliure comerç

Per descomptat que l’increment de comerç entre nacions és un fet positiu tant a nivell nacional com a nivell mundial, ja que promou l’eficiència, les oportunitats de progrés econòmic i un enriquiment mutu (a nivell agregat), però el fenomen de la total liberalització comercial també té contrapunts negatius que cal tenir en compte. Així ho especifica, per exemple, un estudi dut a terme pel Real Instituto Elcano a l’any 2009 (citat al final de l’article).

Protestes a Delhi. Font: Bilaterals.org

En aquest anàlisi, que es va realitzar com a conseqüència de l’anunci per part del Parlament Europeu d’establir acords de lliure comerç amb diverses regions al món (estratègia coneguda com a Global Europe), s’arriba a la conclusió que, quan aquests acords es firmen entre dos Estats amb un nivell de desenvolupament substancialment diferent, es generen conseqüències negatives per l’Estat menys desenvolupat. En aquest cas, es tractaria de l’Índia respecte Europa. El nucli central d’aquest supòsit es centra en les indústries naixents dels països en desenvolupament, ja que es mostrarien totalment incapaces de competir davant la forta indústria europea, posant en perill el creixement econòmic a curt termini (teòricament, els problemes de competitivitat haurien de quedar resolts a llarg termini gràcies als beneficis generats per la liberalització comercial).

Altres fonts, com el portal digital “Bilaterals.org”, denuncien que els punts als que s’ha arribat de moment són totalment injustos per sectors bàsics a l’Índia com és l’agricultura i la salut, ja que es reclama esforç per reduir els aranzels d’importació d’aquests productes al país asiàtic però no es modifica el sistema de subsidis europeus (Política Agrària Comuna, PAC). També adverteixen de la incapacitat de moltes firmes índies de defensar-se davant la competència de multinacionals europees en aquests sectors.

Documents i enllaços relacionats:

[1] Global Europe: competing in the world. Definició de l’estratègia oficial europea consistent en la firma de diversos acords de lliure comerç amb potències comercials i econòmiques mundials com a mecanisme per poder competir econòmicament.

http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/trade-topics/european-competitiveness/global-europe/

[2] India – EU FTA talks begin in Brussels next month. Notícia publicada al Business Standard.

http://www.business-standard.com/india/news/india-eu-fta-talks-begin-in-brussels-next-month/402356/

[3] EU – India FTA to adversely impact agriculture, livehoods, health. Notícia publicada a Bilaterals.org.

http://www.bilaterals.org/spip.php?article17263&lang=en

[4] The European Union Free Trade Agreements: implications for developing countries. Document de treball realitzat per Enrique Valerdi, del Real Instituto Elcano. Febrer de 2009.

http://www.google.es/url?sa=t&source=web&cd=7&ved=0CDMQFjAG&url=http%3A%2F%2Fwww.realinstitutoelcano.org%2Fwps%2Fwcm%2Fconnect%2Fa85925004f018b93b9dafd3170baead1%2FWP8-2009_Valerdi_EUFTA_Developing_Countires.pdf%3FMOD%3DAJPERES%26CACHEID%3Da85925004f018b93b9dafd3170baead1&rct=j&q=free%20trade%20agreement%20india%20european%20union&ei=krdpTM62HN-XOIqb2LgF&usg=AFQjCNH98gB59u1OQFJZHrq084-nNbbkew&cad=rja

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS