El comerç al mercat mundial de divises ascendeix fins als 4 bilions de dòlars diaris

És ben sabut que la força dels mercats financers és la que dirigeix l’economia mundial. A aquesta idea, ara se li poden posar dades que són indiscutibles: segons una enquesta que realitza el Bank of International Settlements (BIS) als mercats internacionals de divises, feta cada 3 anys, el volum diari d’intercanvi de divises en tot el món ascendeix als 4 bilions de dòlars (en nombres americans, 4 trilions). Aquesta xifra, que al cap de l’any equival a diverses vegades la producció econòmica total mundial, suposa un màxim mai aconseguit.

Les causes a llarg termini (hi ha hagut un canvi brutal en poques dècades), segons els analistes del BIS, es poden situar en un generalitzat increment de les inversions gràcies a la caiguda de fronteres econòmiques i l’aparició de nous mercats: han aparegut economies emergents i països especialitzats en la indústria dels béns de consum, alhora que el progrés informàtic ha permès tenir tractes comercials amb aquest entorn de forma molt senzilla i pràctica. Cal tenir en compte que el simple fet de comprar/vendre un bé o servei d’altres països ja implica intercanviar diners d’una moneda a una altra.

Paral·lelament, també cal buscar causes d’aquesta expansió a curt termini, ja que l’última enquesta realitzada registrava uns intercanvis de divises un 20% menors. La crisi econòmica, precisament, ha propiciat aquest augment. D’una banda, els inversors que s’allunyen de sectors en recessió, com és el sector immobiliari o la borsa de valors, es refugien en els fons de mútues. L’estratègia principal que regeix les inversions de les mútues es basa en la realització d’apostes i especulació sobre les divises, sobretot als Estats Units (allà, representen 42.000 milions de dòlars). D’altra banda, s’està donant un flux intens de capital cap a les economies emergents provinent d’Europa, Estats Units i Japó, on l’economia està encara paralitzada i no es generen dividends. Aquest transvasament de capital genera intercanvi de divises en el seu procés.

D’aquesta manera, aquests intercanvi monetari s’està començant a centrar en divises que fins fa poc no tenir un paper excessivament important: la rúpia de l’Índia, el iuan xinès o el real brasiler. Tot i això, el panorama segueix totalment dominat per dos monedes, el dòlar i l’euro, respectivament. Així, un 85% dels intercanvis correspon al dòlar i un 39% per l’euro (aquest índex és sobre 200% ja que en qualsevol intercanvi hi ha involucrades dos divises).

El resultat de tot això: un increment desmesurat de l’especulació, una major impredictibilitat del valor de les monedes i una inestabilitat que acabaran pagant els més vulnerables a aquests moviments, com són els països en vies de desenvolupament.

Londres és la plaça financera que concentra la major part de transaccions de divises

Tot i la forta recessió, el dèficit fiscal de l’Estat o les recents eleccions que han portat a un govern de coalició teòricament dèbil, la plaça financera més forta pel que fa a intercanvi de divises segueix sent Londres. Més concretament, la City de Londres, dotada d’un poder econòmic sense precedents.

En total, el Regne Unit concentra el 37% de totes les transaccions realitzades al mercat mundial de divises. Li segueixen els Estats Units, amb un 18%. Molt més lluny es situen Japó (6%) i Singapur, Suïssa i Hong Kong (5% cadascun).

Informació i documents relacionats:

[1] Resum executiu de l’informe realitzat pel Bank of International Settlements; en anglés.

http://www.bis.org/publ/rpfx10.htm

[2] Notícia comentada des de Business Week; en anglés.

http://www.businessweek.com/news/2010-09-01/currency-trading-reaches-4-trillion-a-day-bis-says.html

2 Responses to “El comerç al mercat mundial de divises ascendeix fins als 4 bilions de dòlars diaris”

  1. Reflexions entorn de la inefectivitat del BC japonès: el ien no es devalua | Revista Econòmica eKonomicus – Economia del Món

    […] Reflexions entorn de la inefectivitat del BC japonès: el ien no es devalua Posted on setembre 27, 2010 by R.Ekonomicus| Deixa un comentari Més d’una setmana després de la sorprenent intervenció del Banc Central Japonès al mercat de divises, res sembla haver canviat en relació a la seva moneda, el ien. Aquesta intervenció buscava trencar la tendència alcista del ien, que cada vegada augmentava més el seu valor respecte el dòlar. Però la venta massiva d’un bilió de iens (uns 20.000 milions de dòlars) el passat 15 de setembre no acaba de tenir efectes: és una gota en un oceà, tenint en compte que fa poc es va xifrar el volum diari d’intercanvi de divises en 4 bilions de dòlars. […]

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS