L’Eurozona mantindrà el creixement: Banc Central Europeu descarta una recaiguda en recessió

En declaracions desprès de la trobada de banquers centrals de la zona Euro al Banc Central Europeu, el seu president Jean-Claude Trichet s’ha mostrat contundent alhora de declara que la zona Euro no té cap risc de recaure en una recessió en els propers trimestres. D’aquesta manera, el BCE llença una forta senyal a tots els agents econòmics i polítics d’Europa davant la incertesa que regna a la regió.

Un cop confirmat que l’Eurozona ha registrat un sorprenent creixement interanual del 3.9% en aquest segon trimestre de l’any (impulsat bàsicament per la recuperació econòmica d’Alemanya), apareixen els riscos d’una recaiguda en la recessió. Això és el que es coneix com “double-dip recession” o, en altres paraules, un comportament del creixement del PIB en forma de W: quan el PIB es recupera d’una primera recessió i registra creixement positiu, ràpidament torna a caure en recessió. Aquest fenomen tradicionalment ha aparegut quan un intens creixement en un breu període de temps ha comportat un increment descontrolat de la inflació, que ha de ser tallada amb augments del tipus d’interès, impedint que la recuperació econòmica sigui consistent i s’estabilitzi.

Així doncs, Trichet ha descartat insistentment aquesta possibilitat. Segons comentaris realitzats, una recaiguda en la recessió “no està en les previsions; mirant endavant, la recuperació hauria de continuar a un ritme moderat, mantenint certa incertesa”. Molts analistes encara mantenen dubtes tot i les paraules de Trichet i el fet que l’equip econòmic del BCE hagi decidit revisar a l’alça les previsions de creixement de la zona Euro. Els desequilibris de recuperació i creixement entre el nord i el sud d’Europa són massa elevats, segons observen els menys optimistes.

Exemple de recessió en forma de W als Estats Units durant els anys 80.

Si Alemanya ha pogut crèixer al 2.2%, el PIB de Grècia ha caigut un 1.5% i a Portugal i Espanya la situació s’ha mantingut pràcticament estancada. El diferent comportament econòmic de les diferents regions pot impedir aplicar una eficient política monetària per part del BCE, ja que es pot veure obligat a augmentar tipus d’interès quan al sud d’Europa encara no s’ha estabilitzat el creixement. És llavors quan pot aparèixer la “double-dip recession”.

A més, a la reunió mantinguda pel comitè central del BCE es va acordar mantenir els tipus d’interès de referència a l’1%, nivell mantingut intacte des de juny de 2009.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS