Risc d’insolvència al Kabul Bank: les dificultats del recent sistema bancari d’Afganistan

Seu del Kabul Bank. Font: WSJ

Al llarg d’aquesta darrera setmana, la solvència del principal banc privat d’Afganistan, Kabul Bank, ha estat posada greument en entredit. Aquesta notícia ha provocat el lògic pànic bancari, fet que s’ha traduït en llargues cues a la capital per intentar liquidar el màxim de dipòsits possible per part dels seus clients. Les raons de la suposada insolvència s’addueixen a l’aparició a la llum pública de fortes inversions en el malmès sector immobiliari de Dubai (Emirats Àrabs Units), a més d’una sèrie de préstecs confidencials que el banc hauria atorgat a persones amb dubtosos lligams polítics i al propi equip directiu (del qual forma part el germà del president d’Afganistan Hamid Karzai).

L’èxit del Kabul Bank és clau per la precària estabilitat del país centreasiàtic. Arran de la caiguda del règim talibà al 2001, el nou règim pro-occidental de Hamid Karzai va necessitar de crear un sistema bancari des de zero amb la finalitat de sustentar el creixement econòmic que es planificava pel país. Kabul Bank va ser la primera entitat bancària, la que va rebre la confiança del govern per gestionar els fons monetaris governamentals i l’encarregada de realitzar els pagaments als membres de l’exèrcit nacional afganès. Actualment, hi ha un total de 10 bancs privats operant al país.

La cultura bancària a Afganistan és nova. Tradicionalment, el sistema monetari en aquest país s’havia basat en la hawala, que significa “transferència” en àrab. Es tracta d’un sistema de transferència informal de fons monetaris consistent en contractar el servei d’una tercera persona per a transportar els diners d’un comprador a un venedor. La hawala es sustenta en la confiança sobre les persones que realitzen aquests serveis i no es porta cap tipus de registre ni documentació, fet que contribueix a un baix cost de transacció. Promoure aquest canvi de sistema en una societat tant tradicionalista com l’afganesa és un repte important.

En definitiva, Afganistan és encara un país en reconstrucció i en plena transformació. El problema, entre molts d’altres, és que la implantació d’unes institucions públiques poc consistents i poc efectives ha acabat portant a l’aplicació d’una política bancària amb un resultat molt allunyat de l’òptim desitjat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS