Els bancs xinesos es troben en ràpida expansió financera: objectiu actual, els Estats Units

Wu Bin, representant del ICBC a Nova York, en el moment de rebre el permís d'operacions als Estats Units al 2008. Font: Xinhua.

Intel·ligentment, nombrosos bancs xinesos estan aprofitant els temps de crisi per entrar a mercats on en situacions normals tindrien l’accés molt restringit o aixecarien suspicàcies. Més concretament, el principal camp d’expansió són els Estats Units: “hem arribat en el moment més fosc”. Aquestes eren declaracions del mànager principal a Nova York del banc xinés Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), Wu Bin, recollides en una entrevista al Wall Street Journal. ICBC és un banc majoritàriament control pel govern xinés (70% del capital).

Aquesta ambició xinesa per créixer en mercats tan potencials a curt termini és possible gràcies a la immobilitat de les entitats bancàries i financeres nord-americanes i, sobretot, a la reluctància que mostren a estendre nou crèdit a les empreses en un moment en que l’economia està patint tants problemes. Moltes entitats encara estan cobrint les pèrdues originades per la bombolla immobiliària i hi ha riscos de que se’ls apliqui regulacions més fortes. Tot i que la Reserva Federal els ha limitat a realitzar operacions dins el món empresarial, el capital provinent de la Xina s’està posicionant com una sortida i un accés al finançament per moltes empreses americanes (i xineses que volen entrar a Estats Units).

Així, per exemple, el banc que a finals de 2009 va prestar 400 milions de dòlars a l’americana General Electric no va ser cap entitat nacional, sinó la pròpia ICBC. Això va ser decisiu per evitar la suspensió de pagaments per part del gegant elèctric. Juntament amb això, ICBC va finançar més de 300 milions de dòlars de l’adquisició d’una gran cadena d’hotels americana per part d’un consorci privat xinés.

ICBC (1r banc en tamany de la Xina) és relativament recent als Estats Units ja que no va obrir la seva sucursal a Manhattan fins a finals de 2008. Des de llavors, ha acumulat uns actius als Estats Units per valor de 1.000 milions de dòlars.  No és l’únic, ja que China Construction Bank (2n banc) i China Merchants Bank (6è banc), que també van entrar al mercat nord-americà al 2009, acumulen 370 i 200 milions de dòlars en actius, respectivament. El líder xinés en aquest àmbit, però, és el Bank of Communications (5è banc), amb presència als Estats Units des de 1991 i que gestiona més de 1.400 milions de dòlars (només en el 2009 va créixer un 55% en volum d’actius).

En conclusió, la tendència mostra un incessant augment de la presència de la banca xinesa als Estats Units, aprofitant la debilitat de l’economia. El punt fort és que tots es basen en una estratègia clau: es centren en captar líders industrials i es mantenen al marge de productes “exòtics” com són els derivats financers.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS