Congrés del partit comunista de Corea del Nord posposat: el canvi és factible

Imatges d'unió de classes a Pyongyang. Font: TheHindu.com

La setmana passada estava prevista la celebració a Pyongyang, capital de Corea del Nord, del primer Congrés del Partit Popular de Corea en 40 anys. Però res va passar i, tot i la manca de confirmació oficial, aquesta reunió sembla posposada indefinidament.

Calia fer-la en un context no gaire favorable ni pel país ni per la classe política. Pel que fa al país, ben bé es pot afirmar que la societat i l’economia segueixen estancades com al 1966, any del darrer gran Congrés: el progrés social de l’engranatge stalinista no s’ha materialitzat i, a l’inrevés, les condicions de vida s’han empitjorat, tal com afirmen la gran majoria de mitjans de comunicació i filtracions de refugiats. Pel que fa a la classe política, es troba tota ella en un moment delicat ja que cal assenyalar ja el successor de l’actual mandatari coreà, Kim Jong Il, qui porta 17 anys al poder. Kim es trobaria en un estat de salut molt deteriorat.

És aquí, en la successió, on rau el principal interès pel país a nivell global. Està en joc tota una dinastia al poder iniciada al 1948 (Kim Il Sung), i les decisions econòmiques que emergeixin d’aquest acte poden arribar a ser determinants.

Diversos analistes, gràcies a la poca informació que traspassa les fronteres, han reportat sobre una de les pitjors èpoques de fam al país, fruit d’una nefasta política econòmica. A principis de 2010 el govern de Kim Jong Il va decidir revaluar la divisa del país, fet que va provocar una enorme escassetat d’aliments pel poble (els mercats es diu que van arribar a operar a tan sols el 10-30% de la seva capacitat). Aquesta decisió es va anul·lar al cap de pocs mesos, de la mateixa manera que s’han provat i s’han cancel·lat diversos intents de petites reformes de mercat, però es diu que tot plegat ha pogut alimentar cerca insatisfacció entre l’elit governant.

Aquest context seria precisament el que ha acabat per posposar el Congrés del partit prevista per la darrera setmana (tot i que la raó oficial s’ha adduït a les inundacions que han afectat severament el nord de la península coreana). Mentre que el líder estaria intentant imposar la successió sobre el seu fill Kim Jong Eun, part de l’aparell dur del partit es decantarien més per una estructura de poder més col·lectiva, a l’estil dels Politburó soviètics.

Informació complementària:

[1] Article de “Preguntes i respostes” sobre el Congrés del partit de Corea del Nord, Agència REUTERS.

http://in.reuters.com/article/idINIndia-51006820100823

[2] Article d’opinió sobre l’ajornament indefinit del Congrés, per Andrei Lakov al Wall Street Journal

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703743504575494864110646700.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS