I si existís una Organització Mundial d’Impostos?

Com seria el món sota la presència d’una Organització Mundial d’Impostos? Des d’eKonomicus, ens fem ressò d’un document d’opinió del Fons Monetari Internacional que, entre d’altres propostes, situa una World Tax Organization com a solució que ajudaria a superar la crisi del deute sobirà als països desenvolupats.

El document publicat pel departament d’assumptes fiscals del FMI s’anomena “Tendències a llarg termini en les finances públiques del G-7”. En aquest, s’argumenta que la política respecte el deute públic en molts països desenvolupats ha arribat a una cruïlla, on cal adoptar algun tipus de viratge sota risc de col·lapse de les finances públiques.

Diagnosi del problema, reptes del futur i possibles solucions

Davant la situació actual de crisi, el FMI afirma que mai s’havien registrat uns nivell de deute públic tan elevats als països desenvolupats com els del 2010. El problema no ha aparegut ara, sinó que prové de pràctiques històriques per part dels diversos governs. En la majoria d’aquests països, l’endeutament s’ha fet servir tradicionalment com a coixí per absorbir els shocks que les economies nacionals patien: el deute públic augmentava en èpoques dolentes però no es reduïa a nivells suficients en quant la prosperitat econòmica retornava. Resultava massa complicat reduir-lo perquè requeria deixar d’utilitzar part dels recursos econòmics en altres finalitats més socials. Això, en política, no és popular i la problemàtica s’ha traspassat de legislatura en legislatura.

El FMI estima que el fàcil recurs a l’endeutament per part dels governs pot provocar greus conseqüències macroeconòmiques: els tipus d’interès reals es poden veure augmentats en un 2% i disminuir el potencial de creixement econòmic fins a mig punt percentual. Això sense afegir l’inevitable increment de les despeses socials, sobretot en matèria de pensions. Per descomptat, situacions que cap polític hauria de desitjar.

Davant això, es proposen alguns principis rectors, com serien les reformes estructurals que promoguin el creixement econòmic, polítiques clares més enllà del curt termini o revisions dels programes de despesa públiques. La que més ha sobtat, però, és la referent a la constitució d’una organització supranacional per regular la fiscalitat i els impostos.

Aquesta organització naixeria amb el propòsit de garantir les mateixes regles de joc en matèria impositiva, tan nacional com internacionalment, i promoure estratègies equitatives. D’aquesta manera, es lluitaria contra l’evasió fiscal i els paradisos fiscals, principals causes per les que no es garanteix una contribució equitativa a la recaptació pública per part dels agents socials i econòmics. Promoure aquesta equitat en mig d’un fenomen global requereix de coordinació entre governs.

Però la World Tax Organization és poc viable

Tot i aquesta lògica econòmica, la institució no sembla factible d’arribar a ser una realitat. En primer lloc, perquè la cessió de competències per part dels governs aniria més enllà que la simple coordinació. La fiscalitat és un instrument discrecional molt important per articular polítiques econòmiques pròpies, a la que molt pocs estarien disposats a renunciar.

A més, el problema del deute sobirà només el pateixen un cert nombre de països, bàsicament els països més desenvolupats, mentre que les economies emergents tenen un volum de deute menor i està previst que la seva proporció respecte el PIB vagi disminuït progressivament. Per tant, no semblarien favorables a la creació d’aquesta institució. Mai es sap, però, si a nivell regional arribaria a ser factible… pagar impostos a unes arques públiques europees com a contribuent europeu?

Informació addicional:

[1] Tendències a llarg termini de les finances públiques al G-7. Departament d’afers fiscals, Fons Monetari Internacional. Autors: Carlo Cottarelli i Andrea Schächter. (En anglés)

http://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.cfm?sk=24156.0

4 Responses to “I si existís una Organització Mundial d’Impostos?”

 1. Oriol

  Seria dramàtic, ja que obligaria a recaptar impostos similars a societats que no ofereixen ni volen oferir els mateixos serveis públics. De fet, aposto per un sistema impositiu cada cop més descentralitzat, que permeti la lliure competència, també impositiva.

  Aquest organisme es trobaria amb el mateix problema amb que es troben tots els organismes dedicats a quelcom més que vigilar: la impossibilitat del càlcul econòmic en el socialisme… que és el que és això.

  Respon
 2. R.Ekonomicus

  De fet, no s’ha d’oblidar que ara hi ha molts economistes i polítics que reclamen que en l’àmbit de la UE es camini cap a una harmonització de la política fiscal, és a dir, que s’intenti proveïr un mateix nivell de despesa pública amb un mateix nivell de pressió fiscal a tots els països per igual. Així diuen que s’evitaran tantes crisis relacionades amb els dèficits fiscals públics, com l’actual.

  Respon
 3. Joan Cuevas

  Pel que entenc aquest impost internacional no seria per a finançar serveis públics… Cada país ha de tenir els serveis que la seva ciutadania decideixi de manera sobirana.

  La taxa internacional seria per a regular per igual les transaccions a nivell internacional i evitar l’evasió fiscal, principal causa de l’especulació sense control que ens ha portat a aquesta situació…

  Així que de dramàtic res de res. Seria una mesura ben responsable. I deixem-nos de contes sobre soviètics i bolxevics! ;)

  Respon
 4. gekonomicus

  Jo crec que és simplement inviable. Ara mateix la majoria de països europeus han cedit les seves competències en matèria de política monetària a la mateixa Europa, cedir a més part de la seva política fiscal ho veig difícil.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS