Pujada del preu del blat: Conseqüències per a tots

Des de Juny els preus del blat han pujat més d’un 35%, i és per això, que la majoria de productors d’aquesta matèria primera estan veient augmentats els seus costos. Degut a aquesta pujada, es preveu que moltes empreses augmentin preus a partir de l’octubre.

Per tant, sembla que a partir del proper mes es començaran a mostrar els resultats de la revaloració del preu del blat en molts dels prestatges dels supermercats. Segons la FAO[1], el responsable de que el passat mes d’agost els preus internacionals dels aliments pugessin un 5% és principalment el blat.

El causant: Rússia i els contractes de futurs

La majoria d’analistes apunten que les condicions de sequera extrema i incendis, que han destruït al voltant d’1/5 part de la producció del blat a Rússia, són les causants de la recent pujada dels preus del cereal. S’ha de tenir en compte que el 8% de la producció mundial de blat prové de Rússia. És per això que Moscou va anunciar recentment la supressió de les exportacions d’aquest cereal a l’exterior, almenys fins finals del 2011[2].

Tot i això, encara no està clar si els russos abandonaran per complet el subministrament internacional de blat, ja que la seva producció estava ja contractada per clients africans i de Pròxim Orient. De fet, el país seguia exportant petites quantitats fins fa pocs dies. De tota manera, l’amenaça de la suspensió de les exportacions ha estat suficient per pressionar a l’alça els preus, i sobretot per posar en dubte si es podria tornar a produir una crisi alimentària com la viscuda el 2007-’08.

La clau per entendre què està passant amb el blat no s’ha de buscar només en els camps, sinó també en els mercats financers. Un exemple és que els contractes de futurs negociats en la borsa de Chicago[3] representen 6 vegades la producció mundial. La realitat és que la crisi econòmica ha fet que molts fons d’inversió deixessin de costat les accions i alguns títols de renda fixa i passessin a centrar-se més enles “commodities”[4].

En una recent entrevista per La Vanguardia, Josep Ayneto i Peiron, director contable de la Llotja de Cereals de Barcelona, afirmava com “la producció s’ha desenvolupat de forma correcte i tenim cereals en stock. El tema és que hi ha quantitats de diner flotant en el mercat i aquest ha anat a parar a les matèries primeres”. És la pujada del preu del blat un atac especulatiu d’un conjunt d’inversors?


[1] FAO: Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació.

[2] Suspèn les exportacions a l’exterior per a poder abastir els consumidors nacionals.

[3] Important borsa de valors, on es negocia sobretot amb matèries primeres.

[4] “Commodities”: productes bàsics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS