Entrevista a James Wolfensohn: “hi ha un fort moviment a revisar la governança del Banc Mundial i del FMI”
James Wolfensohn és l’antic president del Banc Mundial, durant els anys 1995 a 2005. La revista internacional Foreign Policy li ha realitzat una entrevista coincidint amb la publicació de les seves memòries, sota el títol de “A Global Life”. Des de la Revista eKonomicus, ens fem ressó de les principals conclusions que ofereix en l’entrevista aquest polític d’origen australià, qui va ser elegit pel president Clinton per liderar la institució financera i va lluitar en contra de l’endeutament extrem i la corrupció en els projectes de finançament.
Wolfensohn ha assistit des d’una posició privilegiada a tots els canvis que s’han realitzat en la governança mundial durant aquest canvi de mil·lenni. Sorprenent, sobretot, és el cas de la Xina, segons paraules seves. “No hi va haver cap any que la Xina deixés de demanar menys de 3.000 milions de dòlars en préstec. […]. Durant el meu mandat, el govern xinès necessitava els nostres diners, però actualment tenen entre 2.5 i 3 bilions de dòlars en reserves”. A més, la Xina està contribuint cada cop més activament a fixar i controlar les direccions que la institució ha de prendre i això, segons Wolfensohn, és gràcies a que la Xina ha utilitzat el Banc per reunir coneixement sobre com gestionar políticament ingents quantitats de recursos financers.
Seguint aquest conclusió, reconeix que recentment s’està donant un gir cap al multilateralisme. I dins d’aquest canvi de paradigma, molts països estan utilitzant la competència per l’ajuda financera exterior i els fons de desenvolupament com una extensió més de la diplomàcia nacional o regional, en detriment del pes del Banc. “La meva aposta seria que hi haurà una re-examinació del rol del Banc Mundial i, probablement, deixarà de ser essencialment un fons de finançament” a través del qual tradicionalment s’han canalitzat els recursos financers.
“Els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni van ser una iniciativa molt positiva”, declara Wolfensohn. Tot i que es mostra prudent davant la enorme dificultat de complir amb aquests objectius, sí que es mostra convençut de la importància de que tothom, especialment els líders polítics, ho tinguin present. “Es compleixin o no es compleixin, el fet de tenir tota una estructura muntada [referent a les trobades anuals a les Nacions Unides sobre aquest tema] que recordi constantment als caps d’Estat que els seus predecessors es van comprometre a un conjunt d’objectius humanitaris, és definitivament positiu”.
Finalment, Wolfensohn adverteix que el fet que els líders en política econòmica dels principals països no tinguin suficient coneixement sobre el paper que poden jugar les institucions internacionals ni sobre el seu rol, és el que finalment provoca la divisió d’interessos entre els governs i el Banc Mundial.
One Response to “Entrevista a James Wolfensohn: “hi ha un fort moviment a revisar la governança del Banc Mundial i del FMI””
[…] https://ekonomicus.com/2010/10/08/entrevist-a-james-wolfensohn-%E2%80%9Chi-ha-un-fort-moviment-a-rev… […]