Les migracions de treballadors en la nova regió del Càucas Nord

Medvédev va decretar el 19 de gener de 2010 la institució del Districte Federal del Caucas del Nord. El nou districte es va separar del Districte Federal Sud, i el composen les regions de Daguestan, Ingúixia, Kabardia-Balkària, Karatxai-Circasia, Ossètia del Nord, Txetxènia i el Territori de Stavropol.

Segons sembla, el govern rus té com a objectiu crear 400.000 nous llocs de treball al nou districte del Caucas Nord en els propers 10 anys, segons va declara el passat mes de juny el primer ministre Vladímir Putin. “L’eradicació del problema de la desocupació ha de servir com a criteri clau per valorar l’eficàcia de la nostra tasca al Caucas del Nord […]. Actualment, un de cada cinc habitants de la regió no pot trobar feina. En Ingúixia, els aturats són més del 50% de la població activa, i a Txetxènia, un 30% “, va aferir Putin.

Rússia va aconseguir restablir la pau a Txetxènia i necessita ara “donar el següent pas, no menys complicat, que és garantir la seguretat, l’observança de les lleis, la concòrdia ètnica i un avanç radical en el desenvolupament econòmic i social del Caucas del Nord “, va subratllar Putin en reunir-se el juliol passat amb dirigents de les repúbliques i regions integrades en el Districte Nord-Caucàsic (DFN). La trobada va transcórrer a la ciutat de Piatigorsk, nova capital del DFN.

En particular, va recomanar examinar la creació de zones franques i parcs industrials al DFN i va demanar als departaments federals i als monopolis naturals presentar els seus propis programes inversors per a la zona. El Ministeri del Desenvolupament Econòmic ha de formular les propostes per estimular les activitats empresarials en l’DFN, i els principals bancs participats per l’Estat rus, tals com el VEB, VTB i el Sberbank, han d’elaborar programes per al finançament de petites empreses a la zona.

La idea original de Moscou és que empresaris russos “ètnics”emigrin a la nova regió del Càucas-Nord i el trasllat de la mà d’obra ociosa del distrcite fins a altres zones del país. Experts consultats pel diari Kommersant[1] dubten que el govern de Medvédev pugui impulsar el desenvolupament de la regió nord-caucàsica de Rússia amb polítiques migratòries.

“És un intent de resoldre problemes actuals a l’antiga manera soviètica”, va declarar Natalia Zubarévich, directora de programes regionals a l’Institut de Desenvolupament Social. Zubarévich qüestiona la idea de traslladar aturats cap a fàbriques construïdes en altres regions de Rússia. Difícilment serà una opció atractiva davant l’arrelat esquema de col·locació laboral que es basa en vincles familiars, clans i del qual es nodreix bàsicament l’economia submergida de la zona.

La nova estratègia del govern de Medvédev preveu la creació d’una agència de migració laboral per reduir la desocupació i fins assegurar-se un 10% de les places que ocupen avui els immigrants, majoritàriament , vinguts de les repúbliques de l’Àsia Central i altres nacions postsoviètiques.

S’ha de tenir en compte que gairebé 300.000 russos “ètnics”, o un 27,5% de la població total de la zona, van abandonar en el període de 1989-2002 les entitats territorials que conformen avui el Districte Federal del Caucas del Nord.

 


[1] Diari rus fundat el 1989 amb una tirada diària de 130.000 exemplars.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS